Povratak

Penis psa izlazi izvan prepucijalne vreće / Spolno sazrijevanje i neželjeno spolno ponašanje šteneta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam 6 mjeseci staroga njemačkog ovčara. Kod svakoga dodira, maženja, hranjenja izlazi mu spolovilo. Je li to normalno? Srdačan pozdrav, Dragutin

O: Pojava koju opisujete u Vašeg ljubimca je normalna za 6-mjesečno štene.

Općenito o spolnom sazrijevanju pasa već sam ranije pisala u odgovoru Spolno sazrijevanje, spolni nagon i parenje pasa.

U relativno ranoj dobi (već oko 4-6 mjeseci starosti) štene ulazi u dob kada počinje pokazivati prve znakove spolnosti, interes za svoje spolovilo, a nerijetko se događa i pojava izlaska penisa iz prepucijalne vreće uslijed opuštenosti ili pak uzbuđenja, a sve zbog nedovoljno razvijenog živčanog sustava i mogućnosti kontrole. Često spolovilo i učestalije nabrekne, a koje tada štene liže.

Ovakve pojave u pravilu ne predstavljaju osobiti problem, no može biti nelagodno u društvu i neprihvatljivo okolini, odnosno štenetu u konačnici prijeći u naviku. Stoga je preporučljivo ignorirati pojavu izlaska penisa uslijed spomenutih radnji, odnosno, ukoliko primijetite štene da prekomjerno liže spolovilo, odvratiti mu pozornost igrom (bacanjem loptice, frizbija i sl.) ili izdavanjem seta naredbi: "Sjedi", "Lezi", "Dođi" i sl.

Isto možete primijeniti i ukoliko primijetite pokazivanje spolnog nagona prema svemu što je štenetu u kući blisko i drago (napastvovanje nogu svoga gospodara, drugog ukućana, ljubimca, posjetitelja, svog jastuka ili neki drugi predmet).

No, ipak, treba obratiti pozornost na pojave kada penis iz zdravstvenih razloga izađe van prepucijalne vrećice kada se uočava otečenje, upala i bolnost područja i tada je neophodna pomoć u veterinarskoj ambulanti. Najčešća su dva uzroka: fimoza koja predstavlja nesposobnost vraćanja prepucija preko glansa penisa i parafimoza koja pak nastaje kada koža koja prekriva penis ostaje povučena i ukliještena iza glansa penisa ili se nabora. Ovakva konstrikcija može uzrokovati zastoj cirkulacije krvi u penisu ili otežava cirkulaciju pa se javlja otečenje i upala glansa penisa i okolne kože. Takva konstrikcija dovodi do nemogućnosti vraćanja penisa u prvobitni položaj što za posljedicu ima nekrozu, nemogućnost uriniranja i intoksikacije te širenje upale na cijeli organizam krvlju (sepsa).

Do nemogućnosti vraćanja penisa i komplikacija mogu dovesti i prekomjerno izrasle ili nepravilno izrasle dlake na vrhu prepucijalne vreće pa svakako i na to treba obratiti pozornost.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr