Povratak

Perianalna hernija i cistične tvorbe na prostati

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
jerko spralja


Odgovara:
Jerko Špralja, dr. med. vet.
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam psa maltezera starog 6 godina i već neko vrijeme ima perinealnu herniju. Područje oko analnog otvora je natečeno i mekano na dodir. Veterinar je predložio da pričekam s operacijom s obzirom da se perinealna hernija zna vraćati. Međutim na zadnjem pregledu mu je ultrazvuk pokazao još i male cistice na prostati što me dodatno uplašilo. Veterinar mi nije dao konkretan odgovor što mi je činiti osim da pratim stanje psa. Zanima me šta trebam poduzeti, da li da pričekam kako mi je veterinar savjetovao ili da zakažem operaciju? Također me zanima kolike su šanse da se perinealna hernija vrati i da li ikako to mogu spriječiti (možda adekvatnom prehranom i sl.)? Kolika je opasnost te operacije i hoće li se kastracijom te ciste na prostati povući ili se to može riješiti drugim putem? Zahvaljujem na odgovoru. Renata

O: Perianalna hernija označava prolabiranje unutrašnjih trbušnih organa, a najčešće crijeva u područje oko anusa (tj. perinealnu regiju), zbog oslabljenih mišića u tom području. Pojava hernije samo po sebi nije opasna, ali uvijek postoji mogućnost komplikacije u vidu sraštavanja organa s okolinom, uklještenjem ili zapletajem crijeva ili mokraćnog mjehura, uslijed čega može doći do potpune neprohodnosti pasaže sadržaja (fecesa ili urina ukoliko je riječ o mokraćnom mjehuru). Samim time se određuje hitnost operativnog zahvata, s time da je zahvat poprilično jednostavan te je oporavak relativno brz. Znači, odluku o tome možete donijeti u suglasnosti s Vašim veterinarom, ne žureći se ukoliko zdravlje životinje nije ugroženo.

Što se tiče pojava cističnih tvorbi na prostati, najbolje bi bilo da se konzultirate s veterinarom jer on ima svakako bolji uvid u situaciju. Uklanjanjem prostate postoji veliki rizik pojave inkontinencije mokraće što dodatno komplicira situaciju sa održavanem higijene te uporabu pelena. Jedna od mogućnosti  je i kastracija jer se uklanjanjem testisa smanjuje mogućna stvaranje karcinoma prostate, pošto testosteron ima direktan utjecaj na  njegovu pojavnost.

Budite i dalje u kontaktu s Vašim veterinarom i zajedno donesite odluku o daljnjem toku liječenja.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr