Povratak

Piometra (gnojna upala maternice) - simptomi, dijagnostika i liječenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Molim vas da mi pomognete. Psa mi liječe već 6 dana penicilinima, a ona se ne osjeća puno bolje, kažu da ne znaju šta bi moglo biti. Pokušat ću vama opisati: prvi dan kad smo je vodili vet. nije imala visoku  temperaturu, drugi dan temperatura se penje toliko da je veterinarka rekla da dobro da nije uginula. Daju joj injekcije i za temperaturu itd., ali ja im kažem da se teško diže i kad hoda na zadnjim nogama je veoma slaba (njemački ovčar, 2 godine). Njihov odgovor je da ne jede,  da je onemoćala. Tražeći po internetu njezine simptome došla sam do „piometra“. Što raditi, pitala sam da joj izvade krv, ali kažu da ne mogu jer prima antibiotike itd. Hvala, Jasna

O: Piometra  ili gnojna upala maternice je dosta česta pojava u patologiji reprodukcije kuja. Postoji tzv. otvorena i zatvorena piometra. Kod otvorene piometre uočava se gnojni iscjedak iz vulve i uz prisutnost drugih simptoma (kuja je bezvoljna, puno pije i mokri, apetit je slab) može se reći da je u tom slučaju dijagnostika jednostavna.

Ponekad vlasnici ne primjećuju iscjedak jer se kuja stalno liže i čisti. Kod zatvorene piometre nema iscjedka jer je vrat maternice zatvoren pa je dijagnostika komplicirana. Najveći problem predstavljaju atipični slučajevi koje često ne prate nikakvi simptomi.

Prije se smatralo da se piometra javlja kod starijih kuja koje nisu nikada štenile. Zbog toga se preporučalo da kuja jednom šteni da bi se spriječila pojava ove bolesti. Ta teorija se pokazala netočnom. Piometra se može pojaviti već nakon prvog estrusa. Nešto je veća učestalost pojave ove bolesti kod kuja s nepravilnim ciklusima i kod kuja kod kojih je tijekom poroda maternica bila atonična. Također je pojava piometre nešto češća kod ženki koje nisu nikada štenile, no dokazano je da štenjenje nema većeg utjecaja na pojavu bolesti. Piometra se obično javlja mjesec i pol do dva mjeseca nakon tjeranja.

Postoji niz simptoma koji se mogu pojaviti, a klasični simptomi su pojačana žeđ, učestalo mokrenje, smanjen apetit, bezvoljnost, povremeno bol u kostima. Porast temperature može se i ne mora javiti. Ponekad je prisutna napetost abdomena, a to prvenstveno ovisi o povećanju maternce i o obliku samog abdomena. Palpacijom abdomena može se pipati povećana maternica, no to ovisi o njenom obujmu pa negativan nalaz ne isključuje piometru. Može biti prisutno i povećanje vulve. Uglavnom kod svih slučajeva piometre javlja se toksemija, ali njezin intenzitet varira. Toksemija je prodor bakterijskih toksina u krv. Bolovi u kostima mogu biti prisutni, a smatra se da su posljedica djelovanja toksina jer nestaju nakon kirurškog odstranjivanja maternice. Kod otvorene piometre prisutan je vaginalni iscjedak čija boja varira od boje bijele kave do smeđe ili krvave. Konzistencija je najčešće vodenasta pa sve do sluzava.

Prilikom postavljanja dijagnoze najvažnije je uzeti temeljitu anamnezu i uz to obaviti detaljnu kliničku pretragu. Potrebno je koristiti i pomoćne metode pretrage, a to su RTG, ultrazvuk, hematologija, citološka pretraga materničnog iscjedka, određivanje serumske glukoze, određivanje uree u krvi, analiza urina i funkcije srca, itd. Davanje prognoze ovisi i o mogućoj pojavi bolesti koje često prate piometru, a to su bolesti bubrega, diabetes mellitus, srčane disfunkcije. Uz odgovarajuću  RTG sliku i ultrazvučni pregled može se postaviti dijagnozu piometre. Poteškoće se mogu javiti jedino kada je stjenka maternice toliko napeta i tanka zbog velike količine tekućine da je teško razlučiti sadržaj maternice od sadržaja u peritonealnoj šupljini. Druga je poteškoća u razlikovanju piometre od graviditeta, no tu pomaže ultrazvuk. Hematološka pretraga krvi je također važna u dijagnozi. Broj leukocita je obično vrlo visok, no kod uznapredovalih slučajeva može biti prisutan pad broja leukocita što ukazuje na toksemiju.

Kada se postavi dijagnoza, ovisno o općem stanju kuje i stupnju bolesti određuje se terapija. Liječenje može biti konzervativno ili kirurško.  Prije operativnog zahvata potrebno je stabilizirati kuju da bi se smanjili rizici od anestezije. Prognoza je u pravilu dobra ako se operacija provede u optimalno vrijeme, a isto tako ovisi i o dobi životinje te o eventualnoj prisutnosti drugih bolesti kao što su diabetes mellitus, bolesti bubrega ili srca.

Na temelju simptoma koje ste naveli ne može se točno reći o čemu se radi. Također, nije napravljena krvna slika, a niste naveli jesu li rađene druge pretrage( RTG, ultrazvuk, itd.). Spomenuli ste da terapija traje već 6 dana i da životinji nije bolje. To svakako zahtjeva obavljanje dodatnih pretraga da bi se došlo do točne dijagnoze i odgovarajuće terapije. Postoji niz bolesti kod kojih su prisutni navedeni simptomi ( osim piometre koju ste naveli sličnu kliničku sliku ima npr. i piroplazmoza).

Možete zatražiti i drugo mišljenje i za pomoć se obratiti na Kliniku za unutarnje bolesti na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu. Savjetovala bih Vam da to, s obzirom na stanje životinje i dužinu trajanja bolesti, učinite što prije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr