Povratak

Pitanje viška proteina i probavljivosti hrane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Poštovani, zanima  me da li preporučate hranu Isegrim za akita inu. Naime, moja akita obožava tu hranu za razliku od Acane ili Eukanube, ali mi uzgajivači kažu da je to prejaka hrana za akitu (previše proteina...) – mogućnost alergija i drugih problema. S poštovanjem, Elvis

O: Nažalost, Isegrim  hranu nemamo u ponudi, a osobno nemam iskustava u vezi nje. Vjerujem da razumijete kako je u tom slučaju nezahvalno, zapravo nemoguće, komentirati je.

U ponudi Pet centra imamo više robnih marki koji u svojoj paleti imaju gotove, izbalansirane, potpune hrane koje su visokokvalitetne i u svakom slučaju primjerene za Vašeg ljubimca, npr. Carnilove, Rustican, Brit Care. S obzirom na to da niste naveli starost Vašeg psa, ne mogu Vam precizno predložiti konkretan proizvod (npr. Carnilove Puppy Large Breed ili Carnilove Adult Large Breed), ali svakako mogu preporučiti spomenute superpremium brandove.

Što se tiče previše proteina u hrani, to je pitanje koje se ponekad postavlja u krugovima vlasnika i uzgajivača pasa pa i veterinara. Proteini su gradivni elementi organizma i to jedni od najvažnijh. Rast i razvoj su nezamislivi bez njih, ali i održavanje imuniteta i brojne druge funkcije kako mladog tako i odraslog organizma. Ukoliko hrana ima proteina više nego što su potrebe organizma, višak će se, po definiciji, izlučiti iz organizma ili pretvoriti u kalorije, odnosno masno tkivo. Međutim, hoće li zaista biti previše proteina ovisi o kvaliteti sirovine i probavljivosti. Pravilo je da što je kvalitetnija sirovina, to je i probavljivost veća, odnosno organizam je u stanju bolje iskoristiti ono što mu se nudi. Psi u svakom slučaju imaju veliki kapacitet za probavljanje proteina i ostaje otvorenim pitanje što je to ustvari previše proteina.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr