Povratak

Pobačaj u kuje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam kuju njemačkog boksera staru 2 godine koja se parila prvi put 09.02. Posle 20 dana počela je da izbacuje iz sebe nešto u obliku kišne gliste, kad se dohvati, sadržaj iscuri i ostane samo opna. Interesuje me da li je to pobačaj? Darko

O: Pobačaj je gubitak fetusa zbog resorpcije u ranom stadiju ili izbacivanje u kasnijem stadiju graviditeta. Plod i životinja može uginuti u svakom stadiju razvoja, počevši od oplodnje, kao zigota, embrio ili kasnije fetus. U početku graviditeta, u embrionalnom stadiju razvoja uginuća, plod se resorbira.

Plodovi kuje su sa 21. danom dužine 1 cm, s 4 tjedna 4-4,5 cm, sa 6 tjedana 8 cm i, u srednje velikih pasmina, s 8 tjedana dosegnu 16 do 21 cm.

Istiskivanje ploda iz maternice prije završenog roka graviditeta naziva se pobačaj.

Direktni uzrok su prirođene abnormalnosti, infekcijske bolesti ili trauma, a indirektni infekciozna upala posteljice i abnormalni jajnici ili uvjeti u matenici.

Zarazni uzroci najčešće su Brucella canis, pseći herpesvirus, toksoplazmoza, mikoplazmoza i ureaplazma, mješane bakterijske infekcije (E. Coli, Streptococci, Campylobacter i Salmonella) i mješane virusne infekcije (štenećak, parvoviroza).

Uzroci u maternici mogu biti cistična hiperplazija endometrija i piometra (gnojna upala maternice), trauma (akutna ili kronična), neoplazija, embriotoksični lijekovi, kemoterapeutski agensi, kloramfenikol u ranoj gestaciji, estrogeni, visoke doze glukokortikoida, i prostaglandini.

Hormonalni poremećaji mogu biti hipotireoidizam (poremećaj funkcije štitnjače) i hipoluteoidizam (poremetnje funkcije žutog tijela).

Smrt fetusa može biti izazvana zbog letalnih kromosonalnih abnormalnosti i letalnih defekata organa.

Rizični faktori su nasljedne sklonosti, starost ili izlaganje kuje naporu.

Savjetujem Vam da se za točnu dijagnozu obratite Klinici za porodništvo Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr