Povratak

Podizanje uški mješanca njemačkog ovčara

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mješanca njemačkog ovčara. Uzela sam ga iz Dumovca i ima 6 mjeseci. Njenim sestrama su uši bile dignute, a njoj ne. Čitala sam da to može biti ako si međusobno natežu uši (a ona je bila najpovučenija, svi su je gnjavili) i da nije dobro da ostanu visiti, da se ne strga hrskavica. Što mislite, moram li podizati uši? Barbara

O: Standard pasmine njemački ovčar kaže da su uši srednje veličine, u osnovi, široke, visoko nasađene, uspravno nošene, sa šiljastim vrhovima, naprijed okrenute. Nepoželjne su klempave uši, odnosno bilo koja odstupanja od prije navedena standarda.

Kod ove pasmine pasa, pogotovo tijekom rasta i razvoja, relativno često uši padaju i ponovno se podižu. Uzrok takvog podizanja i padanja uški je u nejednolikosti trošenja (potreba) kalcija koji odlazi u rast zubiju i nedovoljno u ušnu hrskavicu. Tako je, relativno često, moguće detektirati da uši padaju i ponovno se podižu upravo tijekom perioda ispadanja mliječnih zuba i izrastanja novih trajnijih zuba u zubalu štenca. To je posebno izraženo tijekom 3 mjeseca života štenca pa sve do 6-7 mjeseca života ljubimca.

Općenito gledajući, uške većine štenaca njemačkih ovčara počinju se uspravljati u dobi od 8 tjedana pa sve do 6 mjeseci starosti. U periodu podizanja ušiju često se primijete usponi i padovi ušiju, a to je najčešće i znak da će se u konačnosti podići.

Kod Vaše ljubimice taj period izmjene mliječnih zuba je na granici. Također, trebalo bi uzeti i u obzir da je Vaša ljubimica mješanka njemačkog ovčara, odnosno teško je pretpostaviti da li ona i posjeduje genetsku osnovu koja bi u fenotipu trebala osigurati da joj uške stoje uspravno (neovisno o ostalim štencima iz legla). Slažem se i s konstatacijom da određene ozljede prouzrokovane tijekom samog rasta i razvoja štenca mogu za posljedicu imati da same uške zauzimaju nepravilne stavove ili ne postižu određene pozicije (položaje) na glavi.

Zbog svega prije navedenog, savjetujem Vam da s ljubimicom za početak posjetite svojeg veterinara. On će biti u mogućnosti temeljito pregledati je kao i utvrditi postoji li neki od prije navedenih razloga zašto se njoj ne podižu uške, odnosno da li sadašnji položaj uški može narušiti ili dovesti do poremećaja u zdravlju ljubimice. U skladu s postavljenom dijagnozom, isti će biti u mogućnosti dalje Vas savjetovati kao i odgovoriti Vam na sva pitanja vezana uz zdravlje i kvalitetu života ljubimice.