ljvu 2013


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Krenut ću od početka jer ne znam šta vam je sve bitno. Udomila sam kujicu staru dvije godine srednjoazijskog ovčara koju je udruga za zaštitu životinja sterilizirala. Kod mene je sad već 5 mjeseci. Došla je s teškim proljevom, jako mršava i  u jako lošem stanju. Vodila sam je kod veterinara i dobila je antibiotik i neki prašak protiv proljeva i nakon tjedan dana terapije i svakodnevnog davanja riže proljev je prestao. Sad se udebljala i stvarno jako lijepo izgleda, baš se oporavila. Prije 4 dana sam vidjela da ima opet mekan izmet i malo svježe krvi oko izmeta. Nakon dva dana sam opet vidjela isto. Danas je izmet bio normalan i nije bilo krvi, ali danas se počela tjerati. Temperatura je normalna. Kako je moguće da se sterilizirana kuja tjera? Pričala sam s veterinarkom koja ju je sterilizirala kaže da je operacija protekla u najboljem redu. Kako je to onda moguće i što da radim? Saša

O: O spolnom ciklusu i tipičnim znacima tjeranja u kuja detaljno je pisao kolega u već objavljenom tekstu Spolni ciklus, tjeranje i parenje kuja / Produženo tjeranje i krvavi iscjedak.

Kao niste naveli koje znake tjeranja zamjećujete, moguće je da su se javile određene promjene koje se mogu zamijeniti s onima u tjeranju.

Ukoliko  kujici nije odstranjena maternica već samo jajnici moguća je pojava iscjetka koja ukazuje na promjene maternice. Nadalje, iscjedak može biti iz rodnice što za posljedicu ima pojavu otekline i crvenila vulve.

Ponekad se nakon izmjena konzistencije izmeta (proljev, meka stolica, izrazito suha i tvrda stolica) javljaju poremetnje u pražnjenju analnih vrećica uslijed čega psi povlače stražnjicu po podu. Pri tome kujice nerijetko iziritiraju vulvu koja se zacrveni i otiče.

Ukoliko nema promjena na spolovilu, a primjećujete da kujica zaskakuje noge ljudi to bi bio tipičan znak iskazivanja privrženosti osobama koje je okružuju.

U konačnici ipak postoji vjerojatnost da kujici prilikom sterilizacije nisu potpuno uklonjeni jajnici (dovoljno je da ostane sasvim mali dio žljezdanog tkiva) i da se spolni ciklus nastavlja.

Kao što je kolega naveo u priloženom tekstu, postoje različite metode kojima veterinar može utvrditi hormonalni status životinje te vjerujem da ćete po temeljitom veterinarskom pregledu dobiti točan odgovor.

OZNAKE: