dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Moja kujica ima 3 mj. i tamo gdje piški joj se nakuplja neka sluz. Vidjela sam to tek danas jer ona odmah kad to izađe, očito poliže i makne, a sada sam pratila Ujutro je sluz bila onako prozirna, rastezljiva... a sada je žutkasta. Što je to? Ivona

O: Bakterijske infekcije donjeg mokraćnog sustava i mokraćne cijevi vrlo su učestale. Više od 85% infekcija mokraćnog sustava uzrokovano je bakterijama iz vlastitih crijeva ili rodnice iste jedinke. Obično se, međutim, te bakterije ispiru za vrijeme pražnjenja mokraćnog mjehura, ukoliko se pije dovoljno tekućine. Bakterijske infekcije su česte i u malih štenaca lošijeg imunitetnog stanja.
 
Upala mokraćne cijevi popraćena je žarenjem i pečenjem nakon mokrenja, postojanje čestog nagona na mokrenje s ponekad oskudnom količinom urina. Može se pojaviti iscjedak iz mokraćne cijevi na spolovilu, koji može biti sluzav ili gnojan ovisno o uzročniku upale.
Preporučujem posjet veterinaru koji će učiniti klinički pregled abdomena, spolovila, a zatim bilo bi dobro učiniti i  laboratorijske nalaze krvi i urina kao i briseve uretre na bakterije, urinokulturu i po potrebi ultrazvučni pregled abdomena.
 
Radi se o štenetu koje je u osjetljivoj dobi izloženom stresu kao posljedica cijepljenja, odvajanje od mame i promjeni prehrane s mlječnog na vlažnu/suhu  hranu. Potrebno je štene hraniti kvalitetnom hranom primjerenom za njenu dob i veličinu pasmine. Veterinari u Pet centar trgovinama rado će Vas savjetovati o pravilnom hranjenju štenaca i pomoći Vam pri odabiru hrane.

OZNAKE: