Povratak

Pojačano linjanje šteneta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
JelenaPejic


Odgovara:
Jelena Pejić, dr. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imamo malog labradora, kuijcu, staru 3 mjeseca. Zanima nas da li je normalno da se štene, od 2,5 mjeseca sad puno linja (puno znači – uzmemo psa u naručje i puni smo dlaka)? Imamo i crnog labradora, starog 6 godina, ali taj se nikad nije toliko linjao. Ova kujica je žuti labrador. Oba psa su vani. Lijepi pozdrav, Suzana

O: Izmjena dlačnog pokrivača je sasvim normalna pojava u pasa. Štene tijekom odrastanja mijenja svoju dlaku s oko 6 mjeseci starosti. Kasnije se dlaka mijenja kako se izmjenjuju sezone, u skladu sa temperaturom i trajanjem dnevne svijetlosti.

Osim redovne izmjene, dlaka može opadati zbog određenih nedostataka u prehrani, kožnih infekcija te hormonalnog disbalansa.

Ukoliko niste primjetili nikakve druge promjene (rane, lizanje, češanje), možemo prepostaviti da se kod Vaše ljubimice najvjerojatnije radi o nedostatku nutrijenata. Dlaka psa je pokazatelj stanja cjelokupnog organizma.

Bilo bi dobro da psa redovito češljate kako bi se što brže izmijenila ta dlaka koja opada te time i smanjili nakupljanje dlake na odjeći.

Naravno, izuzetno je bitna ishrana psa koja mora biti potpuna, kvalitetna te bogata vitaminima, mineralima i masnim kiselinama. Preporučam svakako nešto od superpremium hrane (Brit Care, Hill's, Carnilove) namijenjene štencima velikih pasmina, kako bi se zadovoljile energetske potrebe organizma i kako bi Vaša ljubimica bila zdrava, razvijala se pravilno te imala lijepu i sjajnu dlaku.

Preporučila bih svakako dodatak Omega-3 i Omega-6 masnih kiselina koje pas mora dobivati hranom. One su vrlo važan faktor za zdravlje kože i dlake. Esencijalne masne kiseline dostupne su i u ponudi veterinarskih ljekarna Pet centra, u ponudi u obliku kapsula – VETOQUINOL Dermanorm za oporavak kože i dlake kod pasa.

Osim esencijalnih masnih kiselina, kod problema sa prekomjernim ispadanjem dlake možete koristiti i  biotin – vitamin koji pomaže u održavanju zdrave kože i dlačnog pokrivača. Biotin možete pronaći u obliku tableta ili praha, a iz ponude Pet centra izdvajam sljedeće preparate: CANVIT Biotin Hair&Skin, dodatak prehrani za pse i CANINA Biotin Forte - prah za sjajnu dlaku pasa.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr