Povratak

Posebnosti razvoja štenaca gigantskih pasmina / Bernardinac i prehrana

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Dobio sam bernardinca starog 2 mj. Ne znam čime da ga hranim? Čitao sam ja ostala pitanja i odgovore, ali nisam našao ništa. Sada ga hranim Pedigreeom. Je li to u redu ili da prijeđem na nešto drugo?
Hvala, Kristian

O: Bernardinci spadaju u gigantske pasmine pasa, koje kada odrastu imaju težinu iznad 45 kilograma.

Posebnosti divovskih pasmina su njihovi zglobovi i osjetljivost probavnog sustava.

Zbog velike tjelesne mase njihovi su zglobovi izloženi velikim naporima. Tijekom rasta i kasnije potrebno im je osigurati sve potrebne hranjive tvari  u što preciznijoj količini. Tijekom mineralizacije koštanog sustava posebno treba paziti da količina fosfora i kalcija bude optimalna. Višak kalcija u hrani, kao i manjak, ima za posljedicu moguće probleme u razvoju koštanog sustava, kao što je primjerice osteohondroza (patološke promjene na zglobnim hrskavicama).

Dužina crijeva u divovskih pasmina je 40 puta veća od dužine crijeva male pasmine, uz istodobni udio crijeva naspram cjelokupne težine psa koji iznosi svega 2,8% za razliku od male pasmine, kod koje iznosi 7%. Sadržaj se u crijevu zadržava dulje i dolazi do nepoželjne fermentacije. Stoga psima velikih pasmina treba osigurati energetski koncentriranu hranu, kako bi se izbjeglo preopterećenje probavnog trakta. Također su česta i proširenja te torzije želuca zbog pretrpavanja hranom i nakon toga povećane aktivnosti.

Preporučam za Vašeg psa hranu Royal Canin za divovske pasmine, koja započinje hranidbu hranom "Giant Babydog" koja sadrži kompleks antioksidanasa koji jačaju otpornost organizma te štite crijevnu sluznicu. Nakon starosti psa od 5 mjeseci pa do 8 mjeseci prelazi se na hranu "Giant Puppy". Naime, štene raste izuzetno brzo te dosegne 50% težine odrasle jedinke s 5 mjeseci života. Kada navrši 8 mjeseci, koštani mu je sustav na 80-90% veličine koštanog sustava odraslog psa. Nakon toga slijedi hrana "Giant Junior" jer sada u dobi do 24 mjeseci traje faza dugotrajne konsolidacije čitavog organizma i mišićne mase. Nakon toga pas prelazi na hranu "Giant adult".

Osim Royal Canina, za štence velikih pasmina dostupna je hrana superpremium kvalitete i drugih proizvođača. U ponudi Pet centra raspoloživa je, tako, i hrana Brit Care "Junior Large", Hill`s "Puppy Large Breed", Eukanuba "Puppy Large Breed" i Pro Plan "Puppy Large Breed". Od hrana premium kvalitete za pse velikih pasmina nudimo Alleva "Giant Puppy & Junior" te K9 "Growth Large Breed" i Dog Chow "Puppy Large Breed". U svakom slučaju, pozivam Vas da nas posjetite i izaberete najbolju hranu za Vaše štene.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr