Povratak

Postoperativni oporavak

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani, prije dva dana, 31.01., 11 godina stara ženka labradora imala je operaciju na nozi (koljeno). Problem je što je pas nakon operacije loše, nema snage, ništa ne jede, pije dosta vode, samo leži u korpi, glasno diše, 3 puta je povratila (jučer 2 puta i danas jednom). Veterinar koji je operirao kaže da nije normalno što je pas povraćao i da mu nije jasno zašto nema apetita, a meni je nekako logično da kada je netko bolestan nakon operacije nema apetita i da povrati narkozu. Molim Vas za pomoć savjetom, što da radim, je li normalno kako se pas ponaša i koliko traje otprilike ta faza oporavka, kako da je nahranim i malo podignem iz korpe?

Molim vas da mi odgovorite jer nisam nikada bila u ovakvoj situaciji i ne znam što da radim. Očajna sam gledajući svog psa kako bespomoćno leži.
Unaprijed hvala, Anela, Sarajevo

O: Poštovana, općenito se smatra kako u pasa anestezija može potaknuti na povraćanje, kako za vrijeme induciranja u narkozu tako i nakon operativnog zahvata. Psi su obično još "pospani" 24 - 48 sati nakon zahvata. Neke jedinke se ili tresu, želudac im je osjetljiviji ili povraćaju. Nevoljkost traje oko 24 sata nakon zahvata, a proljev i povraćanje i nakon tog vremena ne predstavlja normalno stanje i treba psa odvesti veterinaru. Sam "izlazak" iz narkoze ovisi o apliciranom anestetiku, te metabolizmu psa. No oporavak nakon kirurškog zahvata prvenstveno ovisi o samom organizmu psa (kondicija, opća otpornost organizma) tako da se ne može vremenski točno odrediti. U pravilu, 24 sata nakon zahvata organizam kuje se vraća 75% u normalizaciju fukcija. Kuja bi trebala normalno jesti, piti, defecirati i urinirati.

Kako bi joj pomogli da se što prije oporavi preporučila bih Vam posebnu medicinsku hranu za brži oporavak:

- Hills a/d konzerva - potpuna hrana za pse i mačke s traumom, apscesom, postoperativno, opekline, vrućica, alimentarne bolesti
- Royal Canin Convalescence konzervirana hrana - kompletna dijeta namijenjena prehrani pasa u oporavku. Podmiruje energetske potrebe i sadrži visoku koncentraciju lako probavljivih esencijalnih hranjivih tvari
- Vétoquinol Calo-pet pasta - visokokalorijska vitaminsko-mineralna pasta za pse i mačke
- Agrifa Immunoboost pasta - primjenjuje se u svrhu dobivanja dodatne pojačane energije i potpore imunitetu. Pasta je za peroralnu primjenu kod novorođenih, avitalnih mladih i pothranjenih životinja, rekonvalescentnih, bolesnih i stresu izloženih životinja.

U svrhu spriječavanja mogućih komplikacija nakon zahvata, trebati ćete ograničiti kretanje i aktivnosti tijekom sljedeća tri do četiri tjedna kako biste umanjili bol i smanjili vjerojatnost za ozljeđivanje liječenog dijela tijela.

Svakodnevno pregledavajte nogu kako biste uočili moguće oticanje, krvarenje, neuobičajeni iscjedak, crvenilo ili otvaranje rane. U tom slučaju neophodan je posjet veterinaru. Naročito obratite pažnju 3-5 dana nakon zahvata. Tada treba paziti da se rana ne zagadi, da je pas ne otvori grickanjem, jer se zbog zaraštavanja, intenzivira svrbež. Za spriječavanje grickanja i lizanja rane psu se stavlja poseban okovratnik.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr