Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moja maltezerica Nala, stara 5 godina, već sedam dana ima problem s hodanjem zadnjih nogu, ne može skočiti na krevet, pri dodiru cvili. Vodili smo je veterinaru, dobila je injekciju za bolove i jednu injekciju antibiotika. Jučer je dobila samo injekciju za bolove i nije joj bolje, još joj je gore. Danas leži i sva se trese. Do jučer je jela i pila, a danas ništa. Veterinarka je rekla da će joj, ako joj ne bude bolje, vaditi krv i slikati kičmu. Molim vas ako znate šta bi to moglo biti da mi javite. Jako se pati i molim vas pomozite. Hvala, Andreja

O: Svaka smetnja u upotrebi ekstremiteta koja se očituje kod kretanja ili stajanja

životinje, posljedica je patoloških promjena na zglobovima, kostima, tetivama, ligamentima i mišićima stražnjih ili/i prednjih nogu. Popratna pojava je bol na regiji koja je zahvaćena patološkim procesom.

Bol u stražnjem dijelu tijela može imati niz uzroka, koji se mogu podijeliti u dvije kategorije: bolesti mišićno-koštanog sustava i bolesti kralježnice.

Mišićno-koštana bol se postupno pojačava nakon odmaranja ili mirovanja, praćena je ukočenošću i grčevima leđa te ograničenjem pokreta. Mišići i zglobovi donjeg dijela leđa mogu biti bolni, osobito na bazi kralježnice.

Bol u stražnjim nogama često je simptom mišićnih grčeva, oštećenja ligamenata, upale ovojnica zglobova ili uklještenja kralješničkog diska (discus hernia) i spondilolisteze.

Bol može biti izazvana i tumorima na području kičme, koji svojom prisutnošću pritišću živce.

Spondilolisteza (spondylolisthesis) nastaje kada jedan od kralježaka isklizne sa svog mjesta prema naprijed u odnosu na susjedne kralješke. Obično je posljedica ponavljanih ozljeda zglobova donjeg dijela leđa.

Medukralježni diskovi se nalaze između kralježaka, a građeni su od tvrdog vanjskog sloja i mekog unutarnjeg tkiva, štite kosti i amortiziraju mehaničke pritiske. Može doći do pucanja vanjskog omotača diska i ispadanja mekog tkiva u okolni prostor pa tkivo pritisne živac, što onda uzrokuje  upalu i bol.

O spondilozi kralježnice pisala je kloegica Vlatka Erman, dr.vet.med. ovdje.

Pošto su brojni mogući uzroci koje mogu izazvati nastalo teško stanje, potrebno je napraviti kompletnu krvnu sliku te rengenski nalaz kralježnice i stražnji nogu. Davanjem analgetika smanjila bi se mogućnost nastanka stanja šoka koje bi izazvala jaka bol koja se javila kod Vašeg ljubimca. Svakako se ponovno obratite Vašem veterinaru, a ako je moguće obratite se i na klinike Veterinarskog fakulteta, gdje možete dobiti sve potrebne usluge.

OZNAKE: