Povratak

Poteškoće s analnim žlijezdama i individalno prilagođen tretman

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam maltezera 2 god, 5,4 kg. Ima problema sa analnim žlijezdama, veterinarka je čistila 2 puta i svaki put ga je jako boljelo pa nije uspjela do kraja očistiti. Sada pije antibiotik Enroxil Flavour 50 mg. Pola tabletice svaki dan. Ali zanima me zašto se trese svaki put kada popije antibiotik? Trese se, glava mu pada. A ujutro je veseo i jede, ali čim popije odmah se skuplja, trese bezvoljan, zanima me zašto? Veterinarka mu želi ukloniti analnu vrećicu, ali sigurno postoji rješenje da se to ne radi.

Hvala puno. Pozdrav, Valentina

O: Problemi s analnim žlijezdama dosta su česti kod pasa. Analne vrećice su parna uvrnuća kože smještena između unutarnjeg i vanjskog analnog sfinktera. Oba su povezana sa površinom preko kanalića koji se otvara na prijelazu sluznice u kožu anusa. Većina svake pojedine vrećice prošarana je velikim masnim žlijezdama, a dno svake vrećice ispunjeno je brojnim apokrinim žlijezdama. Ukupan sekret ovih žlijezda je smeđkasta, uljna tekućina s karakterističnim neugodnim mirisom. Miris, odnosno izlučevina, vjerojatno ima funkciju u socijalnom prepoznavanju i hijerhiji između pasa.

Normalno, defekacija izaziva pritisak na analne vrećice i pražnjenje određene količine sekreta. No, promjena sastava, prekomjerna količina sekreta, promjena mišićnog tonusa ili fekalne forme može izazvati prepunjenje vrećica, začepljujući tako kanaliće, što tada dovodi do fermentacije sadržaja, upale i infekcije pa i samog puknuća vrećice. Lokalizirano crvenilo, natečenje, bol i posljedična ruptura sa cijeđenjem sekreta akutno inficirane vrećice, mogu se javiti na 1-2 cm lateralno od anusa. Ako se javi apsces, on je obično jednostran i traje oko 7-10 dana. Začepljenje i kronične upale traju dugo (nekoliko mjeseci), s mnogobrojnim izmjenama mirnog i upalnog stanja.

Ovakva stanja svakako zahtjevaju intervenciju veterinara, bez obzira na to je li riječ o samom početku ili je došlo do komplikacija. Za svakog psa je nužno je  odrediti odgovarajući tretman jer nema jednostavnog i univerzalnog rješenja. Veterinar manuelno prazni zaostali sadržaj u analnim vrećicama, a zatim  prema izgledu i istisnutom sadržaju analnih vrećica odlučuje je li potrebno provesti samo antibiotsku terapiju. U pravilu se kod samo prepunjenih analnih vrećica odmah ne poduzima ispiranje već se ono čini i ukoliko je prisutna upala. Ponekad je uputno aplicirati i antibiotik prolongiranog djelovanja te po potrebi primijeniti kortizonsku terapiju. Kod težih slučajeva, čestih recidiva, a osobito u pasa koji imaju i česte promjene na koži kao posljedica retencije sadržaja analnih vrećica, preporuča se kiruško odstranjivanje istih.

Psima koji su skloni nakupljanju i retenciji sadržaja, preporuča se specijalna medicinska hrana. Takva hrana prevenira učestalo punjenje analnih vrećica, te dermatološke probleme koji nastaju kao posljedica istih. U našim trgovinama u ponudi imamo medicinsku hranu:
- Hill's prescription diet d/d u dehidriranom obliku s patkom i lososom te u konzerviranom obliku s jelenom, janjetinom, patkom i lososom.
- Royal Canin Sensitivity control u dehidriranom obliku, te u konzerviranom obliku s piletinom i patkom.
- Eukanuba Dermatosis formula u dehidriranom i konzerviranom obliku.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr