Povratak

Poteškoće s disanjem - alergija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Pas je samojed, prilikom disanja čuje se hroptanje. Prije toga stavili smo sijeno u kućicu psa, te smo primjetili da drugačije diše. Veterinar ga je detaljno pregledao i nije ništa ustanovio pa vas pitam da li to može biti alergija na pokošenu travu i kako ćemo to ustanoviti?
Hvala, Amela

O: Pod alergijom podrazumijevamo specifične promjene u načinu reakcije organizma na tvari koje su tijelu strane. Te se promjene razlikuju od normalnih reakcija organizma kvalitativno, kvantitativno i vremenski.

Alergije u pasa javljaju se kao znak preosjetljivosti organizma na različite alergene, koji mogu biti inhalacioni (pelud, grinje kućne prašine i sl.), kontaktni (trava, sredstva za pranje, sintetski materijali), a najčešći uzrok alergija je hrana (bjelančevine mesa i žitarica). Prema istraživanjima provedenim na Veterinarskom fakultetu u Ljubljani 12% svih alergija koje se pojavljuju kod pasa, predstavljaju alergije na trave.

Dijagnozu alergija je teško postaviti budući da simptomi alergija nisu specifični pa mogu nastati i zbog drugih uzroka. Potrebno je uzeti temeljitu anamnezu, uzeti krv (povećana količina eozinofila u krvi upućuje na alergiju); povišen kvocijent K/Ca u krvnom serumu te pojačana propusnost krvnih žila upućuju također na alergiju. Međutim, ako bilo koji od gore navedenih testova izostane, ne znači da se ne radi o alergiji. Alergen koji je uzrokovao senzibilizaciju Vašeg psa teško je dokazati, pa često puta ostaje nepoznat.

Alergijske reakcije se kod ljubimca mogu različito manifestirati: promjene po koži u obliku crvenila, svrbeža i urtikarija (lokalno ili generalizirano), promjene od strane dišna sustava (ubrzano disanje, hropci,...), promjene od strane probavna sustava (ubrzana peristaltika),...

Moguće je da je kod Vašeg ljubimca riječ o alergiji na sijeno. Također, moguće je da je sijeno sitno rezano što može uzrokovati iritaciju gornjih dijelova dišnih prohoda s posljedičnim otežanim disanjem ljubimca.

Što je točno posrijedi, poprilično teško mi je procijeniti i na ovakav način utvrditi.U svakom slučaju, savjetujem Vam da izbacite sijeno i da kao podlogu koristite nešto drugo. Na takav način možete uklanjanjem  potencijalnog alergena sanirati alergiju, odnosno, sistemom eliminacije doći do konačnog rješenja - izlječenja.

U liječenju alergija, nerijetko se koriste i glukokortikoidi, te vitamin C i preparati kalcija. Također, savjetuje se i korištenje posebnih šampona (npr. "Meladerm") koji smiruju nadraženu i iritiranu kožu te korištenje posebnih medicinskih hrana (npr. Eukanuba "Dermatosis", Royal Canin "Sensitivity control", Hill's "d/d") koji djeluju kao potpora koži u stanjima upalnih i alergijskih bolesti.

Naravno, gore navedeni preparati bi se trebali koristiti po postavljenoj dijagnozi i preporuci veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr