sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam pekinezera starog 7 godina. Do sada nikada nije imao ozbiljnih problema sa zdravljem izuzev jednom kada je pojeo kost i imao problema sa probavom. Od tada do danas je sve bilo u redu. Međutim, prije tri dana sam vidio da u dvorištu jede pileću kost. Odmah sam je oteo, a u to trenutku se on oslonio na zadnje noge, počeo  da cvili i otrčao u kućicu. Od tada ga ne prepoznajem, veoma je slab, slabo jede i pije, ima rijetku stolicu, uglavnom leži i teško se penje uz stepenice. Sinoć sam mu dao paracetamol koji ga je "preporodio", sve do jutros kada je ponovo postao slab. Naglasio bih i da ima problema sa težinom i da ima nadutost stomaka. Zamolio bih Vas da me posavjetujete šta da radim i na što vi sumnjate? Unaprijed zahvalan na odgovoru. Srdačan pozdrav, Emir

O: Nažalost, na temelju navedenih simptoma se ne može postaviti dijagnoza budući da niti jedan simptom nije specifičan za određenu bolest. Naveli ste da se sve pojavilo iznenada, nakon što se pas oslonio na zadnje noge, odnosno vjerojatno napravio nespretan pokret.

To može navesti da se posumnja na neko oštećenje mišićno-koštanog sustava te bolesti kralješnice (npr. hernija ili protruzija diska). Kod mišićno-koštane bolesti većina napadaja boli uzrokovana je manjim  ozljedama nekog od brojnih mišića, ligamenata ili zglobova leđa.

Prolabirani disk je naziv bolesti koja zahvaća diskove kralješnice. Često je istoznačan herniji diska jer su ova dva poremećaja usko povezana. Protruzija može biti na jednom disku ili na nekoliko njih uzduž kralješnice. Može se raditi o parcijalnoj ili potpunoj protruziji. Kada se disk istroši, njegov centar (nukleus) ponekad izleti iz svoje središnje pozicije i putuje prema van, gdje se sudara sa kralješničkom moždinom i/ili jednim od glavnih živaca koji izlaze iz kralješničke moždine. Razlikuju se dva tipa ovog poremećaja. Jednim su obično zahvaćene male pasmine pasa sa kratkim nogama i dugom kralješnicom, a događa se kada materija nukleusa izleti u kralješnični kanal. Drugi tip protruzije diska češći je u velikih pasmina pasa, kada pulpa nukleusa izbija u kralješnični kanal. Iako se protruzija diska može javiti u bilo koje pasmine pasa, najčešće se javlja u hondrodistrofičnih pasmina (pasmine koje pokazuju pojačanu degeneraciju diska) - jazavčar, francuski buldog, pekinezer i minijaturni pudl.

Klinički znakovi variraju ovisno o lokaciji ozljede. Ako je ozljeda locirana na vratnom dijelu kralježnice moguć je poremećaj funkcije svih udova, a ako je ozljeda donjeg dijela  kralježnice uzrokuje poremećaj funkcije stražnjih nogu. Dijagnoza protruzije diska se postavlja na osnovu kliničkih znakova i RTG-snimke (i drugih slikovnih pretraga poput CT-a i MRI-a) koja pokazuje suženje prostora između kralješaka, kalcificiranih diskova (zbog degeneracije) i materije diska unutar kralješničkog kanala. Ako je materija diska okoštala vidljiva je na RTG-snimci bez obzira na dob psa. U suprotnom, ako je disk neokoštao, injicira se posebni kontrast u kralješnički kanal kako bi se vidjela mjesta kompresije kralješničke moždine. Ova pretraga se naziva mijelografija.

Za blage ozljede diska bez gubitka snage i voljnih pokreta dovoljno je mirovanje i ograničenje aktivnosti. Lijekovi se koriste ako je prisutna bol slabog intenziteta, s malom ili bez neurološke disfunkcije. Strogo mirovanje je izuzetno važno jer lijekovi protiv bolova mogu rezultirati sa preranim vraćanjem normalne aktivnosti. Normalna aktivnost može  dovesti do još većeg izguravanja materije diska, a to vodi do pogoršanja kliničkih znakova ili pak paralize. Strogo mirovanje neophodno je i iz razloga što je vrlo čest povratak kliničkih znakova i nakon poduzete terapije lijekovima. Oporavak u prosjeku traje od 2-3 tjedna pa do 3-4 mjeseca. Rizik oboljenja je veći kod pasa sa prekomjerna tjelesnom težinom.

Savjetujem Vam da odvedeti psa veterinaru koji će ga pregledati i postaviti dijagnozu na temelju dobivenih nalaza, a zatim i odrediti odgovarajuću terapiju.

Napomenula bih još nešto što je izuzetno važno, a to je da psu ne dajete lijekove poput paracetamola, Voltarena, Andola, brufena, i sličnih, jer su oni toksični za pse i mačke. Budući da ih oni ne mogu metabolizirati kao ljudi moguće je da dođe do teških komplikacija pa čak i do uginuća. Još jednom, na kraju ponavljam da svog ljubimca svakako odvedete veterinaru.

OZNAKE: