Povratak

Poteškoće s kretanjem i spušten rep kujice starije dobi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko Bartoniček, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Patuljasti pekinezer nakon normalnog hodanja, trčanja, sve normalno, najedanput teško hoda rep mu je spušten. Stolica i mokrenje uredni normalno jede, ali onemoća. Stara je kujica 8 godina i jako jako je dobra, kao da je i nema, nikakvih problema nemam s njom.  Baš me ovo brine jer ne znam što joj je.  Lijepo vas molim da nam pomognete. Srdačan pozdrav, Sanja

O: Vaša ljubimica polako zalazi u stariju dob. S godinama metabolizam pasa usporava, time se i kemijske supstance u tijelu koje podmazuju zglobove i održavaju njihovu punjenost i gipkost nešto slabije luče. To sve utječe i na ligamente i tetive njihovu sposobnost rastezanja, ublažavanja vibracija, i dr. Možemo reći da lokomotorni sustav općenito polako doživljava promjene koje su specifične za stariju dob. Kralježnica kao takva je dio sustava za pokretanje i također je podložna degenerativnim kroničnim procesima kao što su spondiloza, problemi s kralježničkim diskovima (diskopatije, prolapsi i sl.), artroza i dr. Koštana struktura kralježnice služi kao zaštita mekanih živčanih struktura koje se nalaze unutar kralježničkog kanala. Nastankom degenerativnih promjena na koštanim strukturama (kralješci) dolazi do suženja kanala kojima živci izlaze i putuju do periferije tijela i do pritiska na njih.
 
Simptome koje najčešće uočavamo kod naših seniora su naglo šepanje na stražnju nogu, tremor muskulature jednog ekstremiteta ili oba, nelagodu pri aktivnijim pokretima, odbijanje odlaska u dulje šetnje. Ljubimac se dulje namješta kad želi leći i prilikom ustajanja, sve te kretnje obavlja puno sporije. Isto tako, u igri ili prilkom skoka na namještaj ili sa njega zna doći do nezgodnog pokreta i do pojave akutne boli. Pas tada zna zacviliti ili podviti rep dok god je bol prisutna, te se držati nešto povučenije nego inače. Osim ovih, recimo, staračkih tegoba, može se raditi i o drugim stanjima od bezazlenog uboda insekta (pčele, pauka, krpelja), do drugih akutnih oboljenja. U tom slučaju detaljnijim pregledom  kože i dlake već puno toga se može otkriti i zaključiti.
 
Kako su naši odgovori izričito informativne prirode, za postavljanje točne dijagnoze svakako Vas savjetujem da se obratite Vašem veterinaru kako bi se obavio kompletan klinički pregled. Situacija koju mi opisujete nije drastična i svakako nema razloga panici, ali kako je ljubimica evo na pragu strarije dobi kompletan veterinarski pregled svakako nije naodmet učiniti.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr