Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Molila bih vas jednu malu pomoć vezano za dlaku kod našeg 9 mj. starog crnog patuljastog šnacera. Naime, njegova dlaka na prednjim i zadnjim udovima je jako rijetka i konstantno je u opadanju. Već je 2 puta otkad je kod nas šišan, čak je i groomerici bilo čudno da mu je tako slaba dlaka na udovima s obzirom da je šnaucerima tamo dosta bogata i gusta. Kad je bio štene imali smo problema s ušnim šugarcima, a osim toga ništa drugo, redovno je cijepljen i sl., a na koži nisam primjetila ništa neobično, poput perutanja ili nekih krastica. Postoje li neke tablete ili prehrana za poboljšanje dlake koje su se pokazale dobre? Dlaka je sjajna i djeluje zdravo, samo je problem u količini i dužini. Tamara

O: O mogućim uzrocima pojave prorijeđene dlake u pasa možete pročitati ovdje.

Alopecija (područje na koži bez dlake) razvija se kada je normalan ciklus rasta dlake poremećen primarnim uzrocima, kao što je stres izazvan administracijom lijekova, infekcijama, metaboličkim bolestima, graviditetom, šokom, operacijom te anestezijom.

Ova stanja započinju naglo kao iznenadan gubitak dlake na dan inzulta (anagena poremetnja, a odnosi se na anagenu fazu koja je faza rasta dlake) ili 1 do 3 mjeseca nakon djelovanja inzulta (telogena poremetnja koja se odnosi na telogenu fazu koja je faza prije samog odbacivanja dlake). Izuzev alopecije, ostala koža sasvim je normalna. Kod telogene poremetnje gubitak dlake je rasprostranjen, progradira za par dana i ima tendenciju širenja na glavu. Kod anagene poremetnje gubitak dlake je manje izražen i ispoljava se kao pojačano linjanje.

Diferencijalno dijagnostički mora se razlučiti endokrine alopecije, piodermije (gnojne upale kože), demodikoza, dermatofitoze (gljivična oboljenja).

Osim pripravaka navedenih u gore spomenutom tekstu, možete za dlaku i kožu u našim trgovinama nabavti i slijedeće: Petvital Darmcaps od Canine koje sadržiulje žutog noćurka, ulje morskih životinja, vitamine i elemente potrebne za kožu i dlaku te Cani-glo ulje od Siki-veta sa omega- 3 i 6 masnim kiselinama.

OZNAKE: