dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam ženkicu shitzua staru 2,5 godine, prvo tjeranje joj je bilo sa 6 mjeseci, od tada se tjera svakih šest mjeseci. Sada smo je odlučili pariti prvi puta,da jednom ima mlade da osjeti majčinstvo, nemamo  namjere kastrirati je. Deseti dan od kad je krenulo krvarenje dali smo je pariti s mužjakom, no tri dana uzastopce smo dolazili mužjaku. Mužjaku je također bilo prvo parenje, ali nije znao kako, čak mu je i prijatelj probao pomoći, međutim ništa... Da napomenem ona nije tjerala mužjaka od sebe, dapače nudila mu se. Pošto ništa nije bilo, četvrti dan otišli smo kod drugoga, koji ima iskustva iza sebe, kao da je nešto bilo, no nisu se spojili... Pa sada ne znam postoji li mogućnost da je uspio nešto s obzirom na to da se nisu spojili? Također, mužjak je nakon toga malo puštao kapljice krvi i ukočio se, nakon toga ništa više nije mogao napraviti. Da budemo sigurni, otišli smo i peti dan, ali tri puta je probao ,ovaj puta ništa nije napravio i opet se ukočio, i par kaplica krvi je puštao. Da li je to u redu s mužjakom? Lijepi pozdrav! Unaprijed zahvaljujem! Ivana

O: O parenju pasa pisala sam u ranijem odgovoru Parenje pasa / Optimalna dob za parenje i ponašanje kuje.

U abnormalnosti kod mužjaka spadaju impotentia coeundi kada pas nije zainteresiran za ženku te impotentia generandi kada pas zaskoči ženku, ali je ne oplodi. Psi nakon skoka moraju ostati spojeni.
 
Pregledom penisa mogu se otkriti nepravilnosti koji onemogućuju parenje.
 
Reproduktivni pregled  obuhvaća pregled genitalnog sustava, reagiranje na ženku u estrusu te skupljanje sjemena kako bi se ustanovi broj funkcionalnih spermija u ejakulatu. Svako oštećenje kontinuiteta kože i sluznice te otekline mogu pri aktu parenja izazvati dodatnu bolnost te se u ejakulatu mužjaka psa mogu pronaći eritrociti, leukociti i bakterije, koje direktno smanjuju aktivnost spermija, čiji je rezultat neuspješno parenje.
 
Pregled testisa uključuje veličinu i mekanost pri dodiru, ako je pojačana upućuju na slabu kvalitetu sjemena. Otekline i upaljena koža na području spolovila utječu na termoregulaciju spolnih organa (testisa) te isto smanjuju kvalitetu sjemena. Na kvalitetu sjemena utječe i spuštenost oba testisa. Stvaranje spermija je limitirano ako je tjelesna kondicija loša. Vrlo je bitna dob mužjaka, naime premlad pas ne može oploditi ženku.
 
U reproduktivni pregled spada i pregled prostate te test na infekcije prostate i tumor u testisima.
 
Traume penisa i okolnog tkiva su česti u pasa, a mogu doći prilikom napada drugog psa, neuspješnog skoka preko ograde ili zida, trauma vezanih uz parenje i sl.
 
Iscjedak iz područja spolovila mužjaka, moguć je ako pas ima balanopostitis - upalu penisa i prepucija. Različiti uzroci ga mogu izazvati, primjerice  ozljede, bakterijske infekcije, fimoza i tumori. Balanopostitis prate sljedeći simptomi: žuti ili zeleno-žuti iscjedak (gnoj) vidljiv na vrhu penisa ili prepucija neugodnog mirisa, ponekad i krvavi iscjedak, moguće je i otečenje i upala u području oko penisa i prepucija, prekomjerno lizanje prepucija, neugoda i manjak interesa za parenjem a kod težih infekcija letargija, vrućica te gubitak apetita.
 
Da bi parenje bilo uspješno vrlo je važno i točno odrediti dan kada je kuja spremna za parenje (ovulacija). Također, kuje mogu biti pod utjecajem stresa (putovanje do mužjaka, veliki mužjak, previše ljudi...). Preporuka je i sistematski pregled kuje.
 
Budući da je bez pregleda i potrebnih nalaza teško reći o čemu se radi, najbolje bi bilo da, radi točne dijagnostike, mužjaka odvedete na pregled kod veterinara kako bi se napravila kompletna krvna slika, analizu urina, UZV bubrega, mokraćnog mjehura, RTG abdomena, prostate.
 
Parenje je potrebno prilagoditi kuji i mužjaku, kako u prostoru tako im i dati vrijeme upoznavanja. Stoga, preporučujem da obavite preglede i pripremite se za iduće parenje.

OZNAKE: