Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam westića starog 20 mjeseci. Zanima me je li normalno da, kad se jako uzbudi, uz spolovilo izađu i oba testisa? Kožica se provuče iza testisa i malo krvari te zbog toga ne može normalno stajati, već je pogrbljen i vidim da mu nije ugodno. Drugi problem je taj da stalno iz spolovila ispušta neki iscjedak. Hvala Vam na odgovoru. Lijep pozdrav, Kristina

O: Muške spolne žlijezde (sjemenici, testisi) su parne žlijezde i kod pasa su okruglo jajolike. Uloga im je stvaranje muških spolnih hormona i stvaranje muških spolnih stanica (spermatogeneza).

Sjemenici se nalaze smješteni u posebnoj kožnoj vrećici, koja naziva mošnje (lat. scrotum), zajedno s pasjemenicima, krvnim žilama, limfne žile i živcima, a nalazi se izvan trbušne šupljine.

Prepucij (lat. praeputium, preputium, tj. "kožica") je kožni nabor koji prekriva glavić penisa. To je dvostruka kožna prevlaka na vrhu penisa, pomična je i lako ju je prevući s penisa te tada glavić ostaje slobodan. U erekciji se prepucij povlači s glavića.

Upala prepucija (posthitis post-navlaka) i upala glavića penisa (balanitis) najčešće su zajednička upala - balanoposthitis. Uzroci su traumatski, nadražujući i infekciozni, a popraćen je iscjetkom. U pasa se često javlja gnojni prepucijalni katar uzrokovan polibakterijskom infekcijom.

Od tumora su najćešći fibropapilomi, fibromi, karcinomi, melanosarkomi. Kod pasa se javlja infekcioni ili venerični tumor (Šrikerov) sarkom, izgledom podsjeća na cvjetaču i javlja sa na sluznici penisa, prepucija.

Kod Vašeg psa je neophodan pregled kojim će se utvrditi položaj testisa i da li se radi o kriptorhizmu, koji može biti ingvinalni(preponski) ili abdominalni (trbušni). Postoje različite metode za utvrđivanje kriptorhidnog testisa, a to su  palpacija, ultrazvuk i operativni zahvat, prilikom kojeg se, pomoću ductus deferensa (sjemenovoda), pokušava pronaći zaostao testis. Detaljnije je o ovoj tematici pisao kolega Dragan Vešović, dr.vet.med. ovdje.

Ako su testisi na mjestu, onda se vjerojatno radi o nastalim tumorima na samom penisu ili prepuciju. Na sluznici prepucija se nalaze brojni limfni čvorovi, koji se uslijed upale mogu povećati. Također je potrebno utvrditi o kakvom se iscjetku radi, a koji može biti posljedica infekcije i upale. O liječenju balanopostitisa pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

OZNAKE: