Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam 2 godine starog njemačkog ovčara, držimo ga vani, u velikom dvorištu gdje ima mnoštvo mjesta za kretanje. Međutim, zna se desiti da noću dosta laje i to na mačke. Čula sam da su njemački ovčari izuzetno "alergični" na mačke. Zanima me samo da li ih to godinama prođe? I još jedno pitanje: prije par dana, na području leđa, izbila mu je jedna mala podkožna kvržica. Na površini nema nikakvih promjena: niti krvi, niti izgleda kao krastica...samo se dodirom može osjetiti. Na opip ništa ne reagira  niti se on sam ne češka pa pretpostavljam da ga ne smeta niti ne boli. Možete li mi reći o čemu bi se moglo raditi?
Hvala unaprijed, Eduarda Cerin

O: Niti jedna vrsta pasa nije posebno "alergična" na mačke, to je jednostavno sukob koji traje stoljećima. Neki psi bolje podnose mace, ali su vjerovatno odrasli uz mačje društvo, dok ih neki psi proganjaju i laju na njih sve dok ne "nalete" na onu pravu macu koja se zna braniti šapama i kanđama i od tog trenutka psi više ne ulaze u direktan sukob s macama.

Pasmine kao što su kokeri, jazavčari, aljaški malamuti, njemački ovčari, terijeri, bokseri, basseti - genetski imaju predispoziciju prema kožnim bolestima koje spadaju u grupu novotvorevina kao što su:

- epitelijalne novotvorevine (papilloma, keratoacanthoma),
- novotvorevine u folikulima dlake (trichoepithelioma, pilomatrixoma);
- novotvorevine žljezdi lojnica (adenomas, epitheliomas),
- novotvorevine perianalnih žljezdi (perianal adenomas);
- epidermoidne ciste,
- folikularne ciste,
- xanthoma, hygroma
i mnoga druga oboljenja kože.

Pravu dijagnozu možemo ustanoviti samo biopsijom i histopatloškim pregledom, to znači da bi psa trebalo odvesti u specijaliziranu ambulantu gdje će mu se kirurški odstraniti novoizraslina i odrediti o kakvoj se promjeni radi.

OZNAKE: