Povratak

Potres mozga

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim vas, koji su simptomi kod psa, malog i velikog potresa mozga? Pas je star 9 mjeseci, njemački ovčar.
Hvala, Feli

O: Mozak je, kao najvažniji organ tijela, zaštićen čvrstom koštanom strukturom (lubanjom) od vanjskih utjecaja. 

No, u slučajevima jakih tupih udaraca, padova sa visine, prometnim nesrećama i dr. dolazi do jačeg pomicanja, odnosno potresa mozga.

Potres velikog mozga redovito rezultira privremenim poremećajem njegove funckije. Simptomi koji se uočavaju kod potresa mozga su: gubitak ravnoteže, vrtoglavica, razrokost, često i povraćanje, gubitak apetita i potištenost. Često je slučaj pucanja neke od krvnih žila u mozgu, što dovodi do slabijeg ili jačeg izlijeva krvi u mozak, što može imati za posljedicu i uginuće.

Glavna je funkcija malog mozga koordinacija voljnih, refleksnih i pokreta stava. U suradnji sa vestibularnim sustavom, mali mozak također pomaže održavanju ravnoteže. Trauma malog mozga može se javiti samostalna ili povezana sa traumom drugih dijelova mozga. Simptomi koji prate potresanje malog mozga i njegovu disfunkciju su: ataksija (zakazivanje motorne koordinacije), dismetrija (pas ne može regulirati količinu, domet i jačinu pokreta), simptomi od strane vestibularnog sustava, zakašnjele posturalne reakcije, nedostatak reakcije na prijetnju, anizokorija (proširenje zjenice koja sporo reagira na svjetlo uz čestu protruziju trećeg očnog kapka), pojačani mišićni tonus te hiperrefleksija.

Dijagnoza se potresa velikog i malog mozga postavlja na osnovu anamneze, općeg kliničkog pregleda te MRI-om ili CT-om.

Liječenje ovisi o stupnju oštećenja. Po život opasne ozljede potrebno je odmah zbrinuti, a nakon toga pratiti intrakranijalni tlak, prokrvljenost mozga, krvni tlak i opskrbljenost kisikom. U većini slučajeva potrebno je i strogo mirovanje.

O traumi glave u pasa pisala sam i ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr