dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam lovačkog pasa bretonca. Ima godinu i 8 mjeseci. Dobila je hormonsku inekciju (anti baby) te su joj jako narasle prsi, koje se nisu povukle ni nakon prve takve inekcije prije 6 mjeseci... Mekane su, nisu tvrde, ali su jako velike. Zanima me što Vi mislite da je najbolje i da li je to uopće normalno?
Lijepi pozdrav, Marija

O: Radi neželjene trudnoće, danas se koriste mnogi pripravci (u različitim oblicima) koji na nekirurški način prekidaju graviditet. Njihova prednost jest u tome da se isti mogu primjenjivati bez samog kirurškog zahvata, praktični i jednostavni su za primjenu te su nerijetko jeftini. Također, njihova prednost jest i u tom da su svi potencijalni nuzučinci minimalizirani.

Međutim, ovisno o samim primijenjenim preparatima, njihovim kombinacijama kao i samoj jedinki moguće je primijetiti određene nuzučinke.

Tako, spominje se ponovno učestalo tjeranje, prolongirani estrus (faza tjeranja), povećani rizik karcinogeneze i kardiovaskularnih poremećaja, povećani rizik piometre, poliurija i polidipsija, laktacija i mučnina,...

Stoga, savjetujem Vam da se obratite svojem veterinaru ili na Kliniku za porodništvo Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Heinzelova 55. Kolege s prije navedene Klinike biti će u mogućnosti pregledati ljubimca kao i utvrditi na koji način je najprikladnije osigurati optimalno zdravlje Vašeg ljubimca, odnosno kakva je direktna veza između primijenjenih preparata i trenutne kliničke slike u ljubimca. Također, opskrbit će Vas sa svim savjetima vezanim uz postizanje i održavanje optimalna zdravlja ljubimca.

OZNAKE: