Povratak

Povišena tjelesna temperatura u pasa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam psa, mješanca terijera, starog 9 godina. Posljednjih mjesec dana konstantno ima visoku temperaturu (preko 39), pojavila mu se i mrena na oku, od malena ima problema i sa upalama uha a sa godinama mu je glava promijenila oblik u smislu kao da ima neku izraslinu na njoj te mu vrh glave ide u špic, ali pod prstima se točno osjeti da je to kost a ne neko masno tkivo.U posljednjih godinu dana on ima simptome suhog kašlja i prebolio je i upalu pluća ali na zadnjoj kontroli (danas) nalaz je uredan. Svaki tjedan vodimo ga na kontrolu, kao što sam rekla svaki put ima temperaturu i konstantno prima samo inekcije bez dodatnih pretraga. Tražim drugo mišljenje te je moje pitanje da li iz ovih simptoma vi možete nešto zaključiti ili me barem uputiti na neke pretrage kako bi se otkrilo što mu je. Unaprijed se zahvaljujem. Ivanka

O: Prilikom pregleda u veterinarskoj ambulanti mjere se vrijednosti temperature tijela, bila i disanja (trijas). Od fizioloških konstanti, temperatura tijela se u normalnim uvjetima mijenja unutar uskih granica. Temperatura tijela ovisi o stupnju oksidativnih procesa u organizmu i funkciji regulacije topline.

Svaku znatniju promjenu temperature treba smatrati bolesnom pojavom. Usporedno s temperaturom tijela, mijenja se i frekvencija bila i disanja. Regulacija topline, krvotok i disanje  međusobno su usko povezane životne funkcije pa se stoga mijenjaju ovisno jedna o drugoj.
 
Fiziološka temperatura kod odraslog, manjeg psa varira od 37,5 do 39°C. Bolesnim životinjama mjerimo temperaturu dvaput na dan, ujutro između 6 i 9 sati  te poslije podne između 16 i 18 sati.
Jedan sat prije mjerenja temperature životinja mora mirovati , a dobro da ne jede ni ne pije.
 
Pod normalnim okolnostima na temperaturu utječe niz vanjskih i unutarnjih čimbenika, a to su dob, spol, hranjenje i procesi probave, mišićni napor, temperatura okoline i atmosferske prilike, ali se nakon nekog vremena temperatura vrati na normalu. Mlađe životinje imaju višu temperaturu od starijih, a hranjenje povisuju temperaturu za 0,1 do 0,9 °C, ali ne duže od 3-4 sata. Mišićni napor (kretanje, vježanje) povisuju temperaturu za 0,1 do 2,5 °C ovisno o stupnju i trajanju napora te atmosferskim prilikama. Uzbuđenost, jak i dugotrajan nemir, jaki bolovi također povisuju temperaturu.
 
Sve to Vam navodim kako bih Vam ukazala da postoji mogućnost povišenja tjelesne temperature prilikom mjerenja u ambulanti, a postojala je mogućnost da se iz nekog od navedenih razloga temperatura povisi. Svakako je potrebno provjeravati i frekvenciju bila i disanja. Osim toga,   svakako se preporuča napraviti  pretragu krvi i prema parametrima  se određuje da li postoji kakva upala u tijelu ili neka druga organska bolest.
 
Kašalj je refleksna obrambena reakcija izazvana nadražajem određenih dijelova dišnog sustava, tj. tusigenih zona. Posebno je osjetljiva sluznica grkljana i sluznica u području račvanja dušnika. Podražaj za kašalj su upalni proces, sekret, krv, slina, prašina, strana tijela, plinovi, dim i  hladni zrak. Kašalj može biti vlažan ( praćen čujnim pomicanjem vlažnog sekreta  i njegovim izbacivanjem) i suh ( kad sekreta ili nema ili je osušen pa životinja ne iskašljava).
 
Kod Vašeg psa bi bilo uputno napraviti pretragu krvi, EKG srca te RTG ili UZV prsne šupljine. Što se tiče oblika glave, vjerojatno se glava nije promijenila, nego su mišići na glavi smanjili  i istanjili pa imate dojam da mu raste koštana izbočina. To se zna dešavati kod starijih pasa koji boluju od nekih kroničnih bolesti, a isto tako i mrena na očima nastaje kod starijh pasa.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr