Povratak

Povraćanje šteneta nakon dolaska u novi dom i mogući uzroci

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina k


Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Potreban mi je vaš savjet jer se ja ne razumijem puno u ovo. Juče sam dobila maltezera koji ima 4 mjeseca i baš je bilo sve okej,ali danas mi je povraćao 2 puta. Hranim ga nekim granulama koje su mi dali i mlijekom, ali kad je povratio to su bile kao nesvarljive granule koje je jeo. Možda se i prehladio jer sam ga kupala pa je onda bio i po kvasnoj travi. Možete li mi reći šta da radim i da li je opasno nešto? Sanela

O: Štene, kada promijeni sredinu, napusti leglo, je pod stanjem stresa dok se ne prilagodi. Upravo u tom periodu privikavanja povraćanje i kašasta stolica su najčešće pojave.

Niste naveli koliko puta na dan hranite štene, da li su Vas uputili kolika je dnevna doza hrane. Propisana dnevna doza dijeli se u četiri obroka, a suha hrana se mora vlažiti (ne koristiti mlijeko, već mliječno-kisele produkte kao što je jogurt i svježi sir) s vodom, jogurtom, dodati mokru hranu kao što je konzervirana hrana ili kuhano meso u malim količinama. U starosnoj dobi od četiri mjeseca mladi psi mijenjaju mliječne zube i tada ne žvaču hranu, već je gutaju (sa zrakom), hrana sa zrakom optereti želudac, te je najčešći simptom povraćanje, kao i u Vašem slučaju.

Budući da ste ga kupali i pustili ga u mokru travu, preporučila bih Vam i odlazak veterinaru radi kontrole općeg zdravstvenog stanja (mogućnost povišene tjelesne temperature) i popratne terapije.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr