natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam štene labradora. Ima 3 mj. Bili smo jučer na jedoj proslavi gdje joj je svatko ispod stola gurao janjeće kosti, kožice, pohane šnicle itd., a ja je hranim samo suhom pasjom hranom. I idemo mi doma, ona napuhnuta kao balon, ali zaspala je i sve ok. I sada, jutro nakon, počela je povraćati i povraća cijelo jutro, sada već samo tekućinu, ali imam osjećaj kao da bi kosti izbacila, a ne može. Sada sam je nahranila pa možda s time izbaci ostatak. Ne znam što da drugo radim?!
Ivona

O: Kod svake nagle promjene hrane probavni sustav pasa (naravno i drugih životinja) reagira na razne načine. Najčešće je to proljev i povraćanje kao što je slučaj kod Vašeg šteneta.

Povraćanje se javlja zbog nadraženosti želučane sluznice hranom koju pas inače ne konzumira, a proljev radi burne reakcije probave na sastojke hrane na koju pas nije naviknuo (povećani udio masnoće, začini).

Ukoliko Vaše štene i dalje povraća savjetujem da što prije posjetite Vašeg veterinara iz razloga što se povraćanjem gubi puno tekućine i elektrolita, a posebno je kod štenaca ovo stanje opasno (bez obzira na to što se radi o labradoru) jer brzo dolazi do dehidracije i potrebna je što hitnija intervencija u smislu nadoknade izgubljene tekućine (infuzija). Također je potrebno procijeniti (ukoliko je štene jelo kosti) u kojem dijelu probavne cijevi se kosti nalaze. Za ovu svrhu potrebno je napraviti rengensku dijagnostiku abdominalne šupljine.

Ako se stanje ipak malo primirilo u međuvremenu, tada možete u našoj ljekarni u sklopu Pet centra kupiti prah za spravljanje rehidracijske otopine (npr. Rehydration support- Royal Canin) te štene hraniti laganom dijetnom prehranom (bijelo pileće meso i riža) ili medicinskom hranom za probavne smetnje npr. Gastrointestinal junior - Royal Canin. Bez obzira hoćete li kuhati ili kupiti gotovu hranu, potrebno ju je davati barem dva tjedna i nakon toga postepeno prijeći na štenetovu redovnu prehranu.

Ono što me brine u Vašem upitu je napuhanost trbuha šteneta. Ako napuhanost nije splasnula,  savjetujem što hitniji odlazak veterinaru jer se dilatirani želudac sa velikim sadržajem plina može lako izvrnut - dilatacija (proširenje) i torzija (zavrnuće) želuca predstavljaju već i opasnost za život Vašeg ljubimca.

OZNAKE: