dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Na moje malo štene starosti 3 mjeseca slučajno je pao čovjek od 105 kila u predjelu glave i vrata. Izgubila je odmah svijest, počela je krvariti iz nosa i neprekidno sliniti iz usta. To je nakon sat vremena prestalo. Dijagnoza je uganuće vrata koje je ispravljeno. U takvom je stanju da samo leži, ne otvara oči. Bojim se mnogo šta će se desiti jer veterinari nemaju određenu opremu ni lijekove kako bi nešto mogli više saznati i učiniti. Zanima me Vaše mišljenje. Da li bi trebala uskoro ustati na noge i biti dobro? Hvala unaprijed. Edina

O: Kod povreda vrata može doći do povrijeđivanja grkljana i dušnika, povrede mišića vrata, luksacije fraktura vratnih pršljenova, mogu se javiti i lezije živaca, povrede ligamenata. Dijagnostika se provodi na temelju anamnestičkih podataka, kliničkom pretragom i obavezno RTG pretragom.
 
Bolove treba ublažavati analgeticima koji su namijenjeni životinjama, odnosno psima. Takvi se preparati (npr. Tolfedin, Rimadyl)  izdaju na veterinarski recept, a mogu se pronaći u veterinarskim ljekarnama Pet centra. Upozorila bih Vas da psu nikako ne dajete analgetike koji su namijenjeni ljudima jer mogu izazvati teške komplikacije
 
Ako ljubimac ne konzumira hranu, u Pet centru nalaze se i posebne hrane za oporavak: Royal Canin Recovery, a/d Hill's, Convalescence od Purine ili High calorie od Eukanube. To su potpune dijetetske hrane za pse i mačke koje sadrže visoku razinu energije i esencijalnih hranjivih tvari. Savjetuje se i Calo pet pasta – visokokaloričan dodatak hrani s omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, taurinom, vitaminima i mineralima za pse i mačke. Njome se u organizam unosi energetski koncentrat u obliku vrlo ukusne paste obogaćene životno potrebnim vitaminima, mineralima i taurinom. Ova ukusna pasta može se nuditi u slučajevima gubitka apetita ili nedovoljnog uzimanja hrane kao izvor energije za organizam. Ako životinja u potpunosti odbija hranu, uputno je pastu dati kao samostalan obrok u količini 3-4,5 g/kg tjelesne mase.
 
Liječenje i tijek oporavka ovisi o prirodi ozljede. Zbog toga je važno procijeniti kakve su promjene nastale i prema tome odabrati najefikasniji način liječenja, također i biti pod nadzorom ambulante.

Korisne informacije i savjete o ovoj temi možete pronaći i u prethodsno objavljenim odgovorima, pod naslovima:

Iskrivljeni vrat štenca kao posljedica slučajne traume / Iščašenje vratnog kralješka
 
Ozljeda kralježnice - terapija i oporavak

 

OZNAKE: