Povratak

Pravilna prehrana u graviditetu i doziranje hrane skotnoj kuji

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam skotnu kuju u 6. tjednu trudnoće i kupio sam joj Brit premium puppy hranu. Pošto nigdje na pakiranju ne piše preporuka za doziranje hrane skotnim kujama, molim Vas da mi date neku preporuku. Hvala.

O:  Od trenutka parenja do navršenog prvog mjeseca skotnosti, kod kuja nema vidljivih promjena koje mogu ukazivati na graviditet. Stoga, tijekom tog perioda, hrana skotne kuje ostaje identičnoj onoj koja je i bila prije samog parenja. Kuju ćemo pojačano hraniti na početku drugog mjeseca skotnosti, točnije zadnja tri tjedna graviditeta. Broj obroka povećava se s uobičajena dva na čak četiri obroka dnevno, koji ne smiju biti obilni.

Danas je na tržištu moguće pronaći mnoge hrane renomiranih proizvođača namijenjenih upravo ovom periodu, kao i periodu koji će uslijediti nakon poroda - Alleva - High energy H/P, Pro Plan Performance, Royal Canin Starter,... Od hrana drugih proizvođača, u obzir dolaze sve hrane za štence - hrana za štence je hranjivija (sadrži veće koncentracije hranjivih sastojaka) što je kuji potrebno tijekom zadnje trećine graviditeta kao i za vrijeme laktacije (proizvodnje mlijeka za prehranu mladih tijekom njihova prva 4-5 tjedana života). Ovdje je bitno napomenuti da dnevna količina obroka nakon poroda bi trebala biti "ad libitum" (po volji ljubimca).
 
Stoga, tijekom 6. tjedna graviditeta kuje (42. dan nakon parenja) možete postupno početi povećavati količinu hrane raspoređenih u više dnevnih obroka. Najčešće se količina hrane povećava za cca. 20% u odnosu na uobičajenu količinu hrane prilagođenu dobi i tjelesnoj težini ljubimca.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr