Povratak

Prehrana i razvoj mladog psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imamo štene engleskog basseta starog 5 mjeseci. Zanima nas kada ga treba početi hraniti 1-2 puta dnevno i koliko puta treba izlaziti na obavljanje nužde. Sada koristi hranu Belcando Puppy u koju mu pomiješam malo kobasice za pse iz mesnice jer je neće pojesti suhu. Da li zbog toga može imati rjeđu stolicu, treba li izbaciti kobasicu i dodati nešto drugo ili promijeniti hranu. Hvala, Siniša

O: Engleski baset je pasmina koju, unatoč niskom rastu, svrstavamo u srednje velike pasmine. Naime, odrasli psi narastu do 38 cm, a zbog teških kostiju postižu težinu između 25 i 32 kg.

Razvoj srednje velikih pasmina traje do 12. mjeseca starosti. U prvih šest mjeseci pas intenzivno raste ''naočigled''. U ovoj se fazi razvija koštani sustav, štene dobiva na masi, a probavni sustav je još uvijek nedovoljno razvijen i ne funkcionira svojim punim kapacitetom. Od 6. do 12. mjeseca života štene i dalje dobiva na težini, ali mnogo sporijim intenzitetom. U ovoj se fazi razvija mišićna masa, a kostur postaje čvršći i kompaktniji. Probavni sustav sazrijeva i započinje raditi punim kapacitetom.

Zbog specifične tjelesne građe (duga kralježnica, dubok prsni koš, kratke, ali izrazito jake noge, teške kosti) podložni su određenim bolestima (poput bolesti kralježnice, artritisa, displazije kukova, Von Willebrandova bolesti,  panosteitisa, torzije želuca i slično) koje se mogu prevenirati pravilnom prehranom. Iz tog je razloga neobično važno već u najranijoj dobi postaviti temelje što kvalitetnijoj prehrani, kako bi štenac izrastao u zdravog i pravilno građenog psa.

U dobi od 5 mjeseci uobičajeno je štence hraniti 3 puta dnevno, a nakon 6. mjeseca ukinuti jedan obrok i hraniti ga dva puta dnevno. Nakon što štene navrši godinu dana uobičajeno se prelazi na jedan obrok dnevno, međutim, to se nije pokazalo kao najsretnije rješenje jer na taj način pas ostaje predugo gladan pa postoji i opasnost od razvoja dijabetesa u kasnijoj životnoj dobi. Stoga bih Vam preporučila da taj jedan obrok podijelite na dva manja i hranite ga ujutro i navečer. Na ovom režimu prehrane pas ostaje do kraja svog života.

Što se tiče šetnji i učestalosti obavljanja nužde, one variraju s obzirom na broj obroka i vrstu hrane kojom psa hranite. Općenito, podražaj za defekaciju javlja se otprilike pola sata do sat nakon hranjenja pa, ukoliko pas ima više obroka dnevno, naravno da će to zahtijevati i češće izlaske u šetnju. Osim toga, ponekad vlasnici ne računaju na činjenicu da su i međuobroci (poslastice i grickalice) hrana koja se unosi u organizam i koja također može utjecati na učestalost defekacije pa svakako imajte i to na umu. Za psa bi bilo idealno da ima barem onoliko kraćih šetnji koliko ima i obroka u jednom danu, ali da ga, osim na ''higijenske'' šetnje, izvedete i na barem jednu dužu šetnju, od sat-dva, kako bi zadovoljio svoje potrebe za kretanjem. Naime, iako djeluju flegmatično i pomalo lijeno, baseti su lovački psi i imaju potrebu za kretanjem baš kao i ostali psi iz te grupacije.

Hrana Belcando spada u premium hrane i po sastavu je kompletna, izbalansirana hrana sa svim potrebnim namirnicama za određenu dobnu skupinu. Iz tog razloga u obrok sastavljen od dehidrata nije potrebno dodavati ništa jer je on sam po sebi dovoljan za pravilan rast i razvoj Vašeg šteneta. Ukoliko štene ne želi jesti suhi dehidrat, možete ga pokušati razmočiti u mlakoj vodi ili bistroj juhi (bez začina!), ostaviti da odstoji nekoliko minuta, a zatim ga ponuditi štenetu. Dehidrat ''začinjen'' kobasicom nikako nije idealno rješenje jer je kobasica ipak ''preteška'' za štene od 5 mjeseci  (probavni sustav mu još ne funkcionira adekvatnim kapacitetom i vrlo teško probavlja ovakve namirnice pa često dolazi do proljeva ili povraćanja), a ne možete biti sigurni ni u njen sastav, s obzirom na razne aditive koji, iako su trenutno štenetu vrlo ukusni, u kasnijoj životnoj dobi mogu izazvati različite zdravstvene probleme (želučano-crijevni problemi, problemi sa analnim žlijezdama, moguće alergije i slično). Zato bih ipak preporučila neku konzervu primjerenu dobi Vašeg psa (Gran Carno Junior ili Animonda Junior), sa preporukom da mu meku hranu dajete u odvojenom obroku, a nikako zajedno sa dehidratom.

Naime, ponekad vlasnici naprave grešku zbog koje kasnije imaju velikih problema - pomiješaju dehidrat i konzervu u isti obrok pa se pas vrlo brzo navikne da mu je jedino takva kombinacija kompletan obrok. U protivnom, ako izostavite konzervu i ponudite mu samo dehidrat, pas ne želi jesti. Vlasnici promjenom hrane nastoje riješiti stvar, no ukoliko se radi o malo tvrdoglavijem ljubimcu, vrlo lako završava sa tim da pas postane izbirljiv, a vlasnik očajan.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr