Povratak

Prehrana psa - riba na jelovniku

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr. vet. med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani, imam kujicu zlatnog retrivera staru 10 i pol mjeseci. Zanima me koju ribu može jesti i da li mora biti kuhana ili može i sirova. Do sada smo joj davali jednom tjedno kuhane sardele (od kojih bi odvojili kosti), ali čula sam da može jesti i sirove sa kostima. Da li je to istina? Hvala unaprijed, Lori

O: Pas je svejed, odnosno primarna hrana mu je hrana animalnog podrijetla, kojoj će dati prednost pred hranom biljnog podrijetla. Psi imaju oko sedam puta manje osjetilnih tjelešaca na jeziku od čovjeka, pa pojedu uglavnom sve što bi moglo sadržavati hranjive tvari.

Nekada je pas prije nego se domestificirao, sam lovio svoju hranu, no danas smo mi ljudi odgovorni za njegovu prehranu. Pravilno uravnotežen i hranjiv obrok jamči našim ljubimcima kvalitetan, zdrav i dug život. Hrana mora sadržavati sve potrebne hranjive tvari kako bi se podmirile potrebe organizma za energijom, vitaminima i mineralima, što se razlikuje s obzirom na dob psa te njegovu aktivnost.

Hranjive tvari ne samo što moraju biti zastupljene u prehrani u određenim količinama, već moraju biti i u pravilnim odnosima. Preci pasa su se hranili čitavom lovinom, odnosno nisu jeli samo meso, već i sadržaj crijeva, unutrašnje organe, kosti, kožu i dlaku te su si na taj način osigurali sve potrebne hranjive tvari. Dakle, prehrana bazirana isključivo na mesu mišićja nije dovoljna.

Hrana pripremljena kod kuće je najzahtijevnija te moramo dobro poznavati pseće potrebe s obzirom na dob i aktivnost psa te u kojim omjerima treba hranjive tvari i kojim namirnicama mu možemo to pružiti. Upravo zato je dehidrirana hrana tome prilagođena. U procesu proizvodnje dehidrirane hrane, ne dolazi do gubitka termolabilnih vitamina i drugih važnih elemenata. Dehidrirana hrana i mehanički čisti zubalo pasa, te na taj način psi imaju manje plaka i kamenca, čime je osigurana oralna higijena i zdravlje usne šupljine. Uz dehidriranu hranu možete dodati svježu hranu kao što je riba, meso, povrće itd. No, dehidrirana hrana mora biti obavezno zastupljena svakodnevno u obroku.

Riba je lakoprobavljiva, ne opterećuje probavni sustav, a izvor je dugolančanih masnih kiselina te joda i selena. Jedne od najvažnijih masnih kiselina su omega 3 i 6 masne kiseline, koje djeluju protuupalno, štite kardiovaskularni sustav, reduciraju razinu masnoća u krvi, čine dlaku sjajnijom i čvršćom, te osiguravaju zdravlje kože. Ribu možete davati 1-2 puta na tjedan kuhanu ili sirovu. Možete koristiti gotovo sve vrste riba, a psu je možete ponuditi sa kostima ili bez. Kako Vaš pas voli ribu, preporučujem Alleva Fish & Rice, dehidriranu hranu koja sadrži prvoklasnu haringu, kao izvor omega 3 i 6 masnih kiselina, koje dlaku čine sjajnom i zdravom.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti veterinarima u Pet centru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr