Povratak

Prehrana za pravilan razvoj štenaca velikih pasmina / K-9 hrana za štene bernskog planinskog psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam bernskog planinskog psa, ženku, staru godinu i mjesec dana. Do sada sam je hranila dva puta na dan K-9 Selection for growing or pregnant /nursing dogs. Da nastavim s tom hranom ili da je promijenim?

Lijep pozdrav,
Božica

O: K-9 hrana je premium hrana koja je načinjena od kvalitetnih sirovina i svojim sastavom u potpunosti zadovoljava hranidbene potrebe različitih kategorija pasa. Pravilna prehrana štenaca je izuzetno važna jer je rast fiziološki zahtjevan proces. U toj fazi potrebno je unositi zadovoljavajuću količinu energije,  hranjivih tvari, ali i esencijalnih elemenata. Hrana treba biti lako probavljiva i uravnotežena po pitanju sastojaka. Štenad velikih pasmina ima predispoziciju prema brzom rastu, što može opteretiti razvoj koštanog sustava, a kao posljadica nastaju različiti poremećaji. Kontroliranje brzine rasta, davanjem optimalne količine hranjivih tvari pomaže u smanjivanju rizika pojave koštanih poremećaja koji mogu nastati kao posljedica brzog rasta.

Bernski planinski psi spadaju u velike pasmine i njihov razvoj traje duže nego kod manjih pasmina, do 18 pa čak i 24 mjeseca starosti.  Hrana K-9 Growth large breed za štence velikih pasmina obogaćen je glukozamin sulfatom i hondroitinom koji omogućuju pravilan razvoj lokomotornog sustava, obnavljanje i zaštitu hrskavica, tetiva i zglobova. Kod hranidbe sa premium i superpremium hranama nije potrebno koristiti nikakve dodatke prehrani jer može doći do narušavanja nutritivne ravnoteže. Velike pasmine poput bernardinaca preporuča se hraniti sa hranom za štence do 18 ili čak 24 mjeseca starosti, a preporučena doza je 100-200 grama dnevno na 10 kg tjelesne težine. S obzirom na sve navedeno, preporučam Vam da nastavite hraniti ljubimicu hranom koju joj dajete.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr