Povratak

Prekomjerno hranjenje i dodavanje kalcija - rizici za zdravlje šteneta i ortopedske bolesti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. med. vet.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imamo situaciju kod štenca dobermana koji danas ima točno 2 mjeseca, kojeg smo udomili sa 50 dana, na dan kupiranja ušiju. Štene je prema nekim podacima za dobermane za svoju dob bilo očito nedovoljno hranjeno jer je imao gotovo 2 kg manje od prosjeka navedenog u knjizi Gulana „Njegovo veličanstvo Doberman“, prema kojoj je mužjak trebao težiti 6,5 kg, a on je težio cca 4,8 kg. Kod nas je vrlo brzo počeo dobivati na masi i u tjedan dana je došao na cca 6,5 kg. Hranimo ga u omjeru 70% Hill's Giant hranom i nekom Radames koja ima 29% proteina, dajemo mu suhe hrane prema ljestvici težine psa i dodatno skoro svaki dan dodajemo malo mljevenog mesa junetine ili piletine i žumanjak. Međutim, nakon 6 dana smo uočili da je krenuo hodati na vanjskim stranama šapa i malo je počeo držati noge kravljim stilom. Uzeli smo Caniviton od Diafarma i dajemo mu svakodnevno za jačanje hrskavica i općenito imuniteta. Stanje se vidno popravilo, ali još uvijek zna hodati na vanjskim stranam šape, iako u manjem razmjeru. Neki kažu da kalcij ukoliko nije organski ne bude apsorbiran te me zanima je li Caniviton organski i da li bi ga preporučili ili je bolji neki drugi dodatak, i da li da u prehranu dodamo još neku hranu? Te na koji način se može dodatno liječiti te simptome?
Saša

O: Štenad velikih pasmina ima genetsku predispoziciju brzom rastu koji može opteretiti razvoj koštanog sustava, prilikom čega dolazi do raznih poremećaja. Prekomjerno hranjenje može dovesti ne samo do prekomjerne tjelesne težine, već i prebrzog rasta kostiju s posljedicom da  kost bude većeg obujma, ali manje gustoće. Kontroliranje brzine rasta davanjem optimalne količine hranjivih tvari, može pomoći smanjenju rizika pojave koštanih poremećaja uzrokovanim brzim rastom štenaca velikih pasmina. Više ortopedskih bolesti može biti izazvano nepravilnom i prekomjernom prehranom poput hipertrofične osteodistrofije, osteohondroze  i cervikalne spondilomijelopatije te drugih promjenjenih stanja.

Mnogi vlasnici misle da je "jače" štene – zdravo štene, međutim konzumacija viška energije je neprimjerena za pse bilo koje dobi. Ubrzani rast (unos energije više od potrebnog) uzrokuje stvaranje koštanog sustava slabije gustoće, koji ne može podnijeti opterećenje prekomjerne tjelesne težine ili pojačanu aktivnost.

Komercijalna hrana s oznakama premium i superpremium za štence velikih pasmina ima tablice  u kojima je određena dnevna količina prema tjelesnoj masi i dobi štenata, no najuputnije je individualno pratiti svako štene s obzirom na njegov stil života, fizičku aktivnost itd.

Preparati koji sadrže dodatni kalcij se ne preporučaju zdravoj štenadi koja se hrani izbalansiranom hranom kvalitetnijih proizvođača.

Za razliku od odraslih pasa, štenad nema do kraja razvijen mehanizam za regulaciju resorpcije kalcija u crijevima što može dovesti do prekomjernog unosa kalcija u organizam. Dodatni kalcij može dovesti do malformacije koštanog sustava (osteohondroza - patološke promjene na zglobnim hrskavicama) i nedostatka drugih nutritivnih tvari, osobito cinka. Zbog povećane tjelesne težine može doći do opterećenja zglobnih hrskavica i posljedično iskrivljenja zglobova na ekstremitetima.

Na tržištu postoji velik broj proizvoda koji sadrže glukozamin, hondroitin i hijaluronsku kiselinu koji pomažu kod takve problematike. Glukozamin sulfat je ključna komponenta složenih spojeva koji su važni sastojci vezivnog tkiva, a također je i komponenta hijaluronske kiseline, tekućine koja podmazuje zglobove. Veoma je važan i za ugradnju sumpora u hrskavicu, čime pomaže održavanju njene elastičnosti, a time i sposobnost  ublažavanja udaraca. Kondroitin pak u tijelu stvaraju hondrociti-stanice hrskavice pa on pomaže zaštiti zglobnih struktura od mehaničkih oštećenja, prehrani zglobova (stvaranju sinovijalne tekućine).

Samo  neki od široke lepeze proizvoda sa spomenutim djelatnim tvarima u ponudi Pet centra su sljedeći:

Diafarm Flexon prah 400 g – psima od 40-60 kg se daje 7- 8 doza (nakon mjesec dana, daje se pola doze), 1 poravnata dozirna žličica je 1 doza, a 5 g proizvoda (žličica) sadrži 1000 mg glukozamina i 200 mg kondroitin-sulfata.

Bioiberica Cosequin taste HA tablete – psu težem od 40 kg daju se 4 tablete, 1 tableta sadrži 400 mg glukozamina, 300 mg hondroitin-sulfata i 15 mg hijaluronske kiseline.

Na raspolaganju su i dodaci prehrani za potporu hrskavici – Vetoquinol Caniviton forte, od 400 g  ili 1 kg u granulatu, Chassoton u granulatu koji se daje starijim psima i teškim psima.

Također, proizvod malo drugačijih djelatnih tvari (30% dikalcijev fosfat, 10%kvasac, 10% brašno zelenih školjki + vitamini i mikroelement)i, s doziranjem koje  je prilagođeno starosti, kilaži, težini simtoma i vremenu trajanja terapije, a koji se također daje kod problema s vezivnim tkivom i zglobovima, posebno za pse velikih i teških pasmina je i Canhydrox GAG.

Caniviton forte prah je dopunsko sredstvo hrani za stabilizaciju lokomotornog sustava u pasa s visokim sadržajem glikozaminoglikana (hondroitin sulfat). Glikozaminoglikani pripadaju velikoj skupini tzv. šećera s učinkom na zglobove i to tako da regenerira hrskavice, tetive i ligamente, održava ih gipkim te na taj način olakšava nesmetano kretanje. Caniviton se pokazao izvrsnim nakon velikih opterećenja tetiva, ligamenata i zglobova. Dodatak L-karnitina u preparatu omogućuje bolji rad srca i skeletne muskulature i skraćuje vrijeme odmora nakon sportskih natjecanja. Dodatak joda podupire metaboličke procese te tako potiče vitalnost životinja. Dodani vitamin C i selen povećavaju zaštitu tkiva od njegovog oštećenja toksičnim metaboličkim produktima te tako preveniraju otok zglobova koji se može javiti uslijed nedostatka. Za efektivno jačanje i dugotrajnu zaštitu hrskavice preporuča se, npr. Caniviton, primjenjivati kroz period od najmanje 3 mjeseca. 1 mjerna žlica = 16g visokokoncentriranog granulata (priložena mjerna žlica u pakiranju). Na 30 kg tjelesne mase početno se daje jednom dnevno 1 mjerna žlica u hrani. Nakon 14 dana može se doza redicirati na pola (1/2) mjerne žlice dnevno. Kod dugotrajnijeg davanja preporučuje se pola (1/2) mjerne žlice dnevno.

O istoj problematici je pisala kolegica u prijašnjem odgovoru, pod naslovom Posebnosti razvoja štenaca gigantskih pasmina.

Nadam se da će Vam ove informacije biti od koristi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr