Povratak

Preponska kila

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Moj pas, ženka, mješanac pekinezera je prilikom provlačenja kroz ogradu povrijedila nogu. Sad ima malu oteklinu na lijevoj strani. Već se počela oslanjati na nogu i bolje je i uvijek je razigrana i ne ponaša se bolesno. Zvala sam veterinara i on je rekao da je to preponska kila i da mažem sa Voltaren  kremom i ako se oteklina ne povuče da će je morati operisati. Pošto živim u malom mjestu, a veterinar koji je pregledao bio je u velikoj žurbi, molim vas za savjet. Zaboravila sam napomenuti da je stara 4 godine i priložila sam sliku ako možete da pogledate. Unaprijed hvala. Adisa

O: Prema opisanom i prema fotografiji najvjerojatnije je riječ o preponskoj kili.

Vanjska se kila lako prepoznaje, kao oteklina različite veličine, mekane konzistencije, na opip bezbolne i jednako tople kao okolno tkivo. Oteklina je oštro ograničena od okoline i da se potisnuti natrag u šupljinu kroz kilni otvor, tj. hernijski prsten koji se lako pipa. Kila se može i uklještiti  kada se prsten stegne oko izašlog dijela i tada se ne da vratiti natrag u tjelesnu šupljinu. Tada se pojavljuju znakovi lokalne upale, povišena temperatura i bolnost, a mogu doći i do promjene općeg zdravstvenog stanja organizma. Kila se može ukliještiti  u prirodne ili novonastale otvore na zidu neke tjelesne šupljine. Kod povrede mišićnog zida trbuha dolazi do izlaska crijeva ispod kože, do pojave vanjske kile.

Kila se liječi operativno. Dođe li do uklještenja kile, potrebno je žurno intervenirati jer životinja može uginuti.

Voltaren gel ne bi trebalo primjenjivati na psima.

Operacija preponske kile za terenske veterinare koji se uglavnom bave liječenjem stoke u pravilu je rutinski zahvat jer je ovaj problem relativno čest u odojaka.

S obzirom na to da je kujica mlada, uz temeljitiji ambulantni pregled kako bi se utvrdilo opće stanje životinje, zahvat bi bilo dobro obaviti jer objektivno kujica nema razloga živjeti s ovakvim problemom.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr