dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Dečko i ja dobili smo posao u Njemačkoj, točnije pokrajini Bayern. Imamo kujicu AMSTAF koja je čipirana i cijepljena i uši joj nisu kupirane ni rep rezan. Ima 9 mjeseci. Možete li nam reći koji je postupak da i ona tamo može početi živit? Hvala Vam puno.
Lijepi pozdrav, Dolores

O: Prilikom prelaska granice Republike Hrvatske i neke od drugih članica zemalja Europske Unije moraju se poštivati odredbe o nekomercijalnom kretanju kućnih ljubimaca na teritoriju Europske Unije.

Pod nekomercijalnim kretanjem kućnih ljubimaca se podrazumijeva kretanje pasa, mačaka i tvorova, i to do pet komada kućnih ljubimaca, u pratnji vlasnika ili druge osobe koja je odgovorna za njih, uz uvjet da ti kućni ljubimci nisu namijenjeni prodaji, predaji drugom vlasniku ili u druge komercijalne svrhe. Njihovo kretanje mora biti potaknuto potrebom vlasnika s kojim i putuju u istom prijevoznom sredstvu.

Osim prije navedenih naputaka, za nekomercijalno kretanje ljubimaca unutar članica zemalja EU, ljubimac/ljubimci moraju posjedovati EU putovnicu i/ili veterinarski certifikat koje izdaju i podatke o njima evidentiraju i ovjeravaju veterinari ovlašteni od nadležnih tijela država iz koje dolazite (u ovom slučaju Republike Hrvatske). U putovnicu ili certifikatu moraju biti upisani svi identifikacijski podaci o životinji, cijepljenju protiv bjesnoće (od kojeg je prošlo najmanje 21 dan), a u određenim slučajevima o obavljenom testu određivanja titra protutijela i za neke zemlje članice EU potvrdu o tretiranju pasa protiv trakavice E. multilocularis.

Također, Vaš ljubimac mora biti odgovarajuće označen mikročipom koji odgovara ISO standardu 11784 ili 11785 (EU standard).

U Vašem slučaju, savjetujem Vam da dodatno provjerite sve podatke i s diplomatskim predstavništvom Savezne Republike Njemačke u Zagrebu, Ulica grada Vukovara 64. Naime, diplomatsko predstavništvo raspolaže sa svim zakonskim aktima i podaktima važećim na teritoriju Savezne Republike Njemačke te Vam mogu prikladno pomoći oko prikupljanja svih potrebitih dokumenata za Vašu ljubimicu.

OZNAKE: