Povratak

Pretraga krvi i dijagnostička vrijednost nalaza

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Pas će napuniti 13 godina u 8. mjesecu, mješanac veći, cca 30 kg, ali je dosta i smršavio. U veterinarskoj stanici su nam rekli da ima problema sa srcem i jetrom te sada pije 2x na dan po tablete Fursemid i 2x na dan po 2 tablete Epana. Primjetili smo da je kao neki iscrpljen i bezvoljan, zanima me da li mi možete pročitati njegov nalaz krvi, u prilogu. Hvala unaprijed. Kristina

O: Vaš je pas očito bolestan. Povišene vrijednosti iz hematološke pretrage ukazuju na bolest jetre, bubrega i dehidraciju.

ALT (alanin aminotransferaza), AST (aspartat aminotransferaza) i GGT (gama glutamil transferaza) ukoliko su povišeni upućuju na bolesti jetre, naročito GGT. Povišeni kreatinin najčešće upućuje na slabiji rad bubrega. Sve vrijednosti su blago povišene, neznatno iznad normalne gornje granice, ali kako su povišeni i ALT i AST i GGT,  izvan sumnje je da sa jetrom nešto nije u redu. S druge strane, povišeni hemoglobin i hematokrit (HGB i HCT) između ostalog upućuju na dehidraciju, odnosno u konkretnom slučaju su povišene vrijednosti vjerojatno posljedica primjene Fursemida.

Pretraga krvi je po definiciji pomoćna dijagnostička pretraga, koja može predstavljati veterinaru kliničaru vrijednu pomoć u definiranju statusa pacijenta. Mimo pregleda psa i iscrpne anamneze, nije moguće realno sagledati stanje ljubimca, stoga Vas upućujem na usku suradnju sa Vašim veterinarom.

Dodatne informacije upravo o parametrima važnim za Vašeg ljubimca, možete pročitati u odgovoru kolegice, naslovljenom ALT, AST, GGT - enzimi u krvom serumu i njihova dijagnostička vrijednost.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr