Povratak

Prevencija displazije kukova

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam kujicu labradora koja je navršila 9 tjedana. Često čitam ili čujem o problemima s kukovima koji se javljaju kod njih. Dobivam razne savjete, npr. ne smije se penjati po stepenicama, ne smije puno trčati i sl. Bili smo i kod veterinara, ali nikakav konkretni odgovor nismo dobili. Imam malo dijete koje ju često diže na zadnje noge pa se bojimo da li to može imati kakvih posljedica što se tiče navedenih kukova? Unaprijed se zahvaljujem, Višnja

O: Displazija kukova je razvojna anomalija građe kukova, gdje brzorastući koštani dio kukova nije dovoljno učvršćen potpornim strukturama (mišići,  ligamenti,  tetive,

zglobna čahura). Neke čistokrvne pasmine su osobito sklone nastanku displazije (njemački ovčar, labrador retriver, zlatni retriver, rottweiler, veliki šnaucer, boxer,..), a manifestira se uvijek na oba kuka.

Postoji nekoliko faktora koji utječu na nastanak displazije kukova:
- nasljeđe ili genetska predispozicija ( 40 do 60 % )
- kao posljedica hormonalnog poremećaja ( brzi rast)
- zbog slabog razvoja zdjelične mišićne mase
- zbog nepravilne prehrane i loše njege

Brz rast i jače naprezanje kukova tijekom rasta i razvoja uzrokuje nestabilnost zglobova, što rezultira labavošću zglobova, koja se očituje već između 4. i 12. mjeseca starosti.

Takvi labavi kukovi izloženi prejakim opterećenjima (psi puno hodaju po stepenicama, većinom se kreću po betonu i asfaltu, te u stanovima po parketu i pločicama, uskaču u automobil i iz njega te pate od prekomjerne tjelesne težine jer jedu visokokaloričnu hranu) stradavaju zbog degenerativnih promjena, koje ostaju problem do kraja života.

Bolest je progresivna i napreduje do nepovratnih promjena na kukovima.

Iz tog razloga se vlasnicima pasa sklonih ovoj bolesti preporuča ortopedski pregled kod veterinara i RTG snimanje kukova, između 5. i 8. mjeseca starosti psića, kako bi se na vrijeme otkrila bolest i spriječio njen daljnji razvoj.

U doba intenzivnog rasta se preporuča plivanje koje ne opterećuje zglobove, a razvija potporne mišiće.

Osim toga, preporuča se dodavati u hranu preparate koje sadrže glukozamin i hondroitin (Canina GAG, Caniviton, te Stride plus) jer glukozamin regenerira hrskavice, tetive i ligamente, održava ih gipkim te olakšava nesmetano kretanje.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr