petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam njemačkog ovčara starog 16 mjeseci i imamo problem s ušima. Uši su mu uzdignute, ali previše spojene. Da li postoji način da se razdvoje? Hvala, Vahid

O: Standard pasmine njemački ovčar kaže da su uši srednje veličine, u osnovi, široke, visoko nasađene, uspravno nošene, sa šiljastim vrhovima, naprijed okrenute. Nepoželjne su klempave uši. Diskvalificiraju se psi sa odsječenim i oborenim ušima.

Kod njemačkog ovčara, postoji posebna „priča“ oko podizanja odnosno nepodizanja uški. One se u većine štenaca njemačkih ovčara počinju uspravljati u dobi od 8 tjedana pa sve do 6 mjeseci starosti. U periodu podizanja ušiju često se primjete usponi i padovi ušiju, a to je najčešće i znak da će se u konačnosti podići. Uzrok takvog podizanja je u nejednolikosti trošenja kalcija koji odlazi u rast zubiju i nedovoljno u ušnu hrskavicu.

Kod Vašeg ljubimca taj period izmjene mliječnih zuba u trajne već je odavno prošao, a uha su se normalno uspravila. Zašto su ona ostala prekrižena ili preblizu jedno drugome, stvar je razvoja. Metabolizam kalcija ima velike veze sa uspravljanjem uški, međutim osim hrskavica potporu uškama daju i mišići u korijenu uški.

Jačanje mišića čeljusti i ušiju postiže se grizenjem različitih gumeno-plastičnih igračaka ili suhih kožnih pripravaka (životinjskog porjekla) u obliku kosti ili štapa. Učestalom igrom i omogućavanjem da pas grize odnosno zvače postići ćete ravnomjernije jačanje tih mišićnih struktura s obe strane lubanje pa se možda i uške isprave.

Uzrok takvih ušiju odnosno krivo postavljenih uški može biti i posljedica genetskog nasljeđa bližih ili daljnjih predaka. Uzgajivači to nastoje suzbiti odabirom rasplodnih jedinki koje imaju korektne i tvrde uši, pravilno postavljene.

OZNAKE: