silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Prije 6 dana mog je psa udario auto ispred kuće, odmah sam ga odvela veterinaru, gdje je dobio inekcije za smirenje i protiv boli. Dali su ga i na infuziju. Prvo se mislilo kako mu je povrijeđena kralježnica jer nije mogao ustati ni stati na zadnje noge. Ili da su noge slomljene, pogotovo desna noga. Pustili su ga da prvo dođe k sebi, da lijekovi prorade te da se infuzija isprazni. Nakon toga stavili su ga na rendgen i vidjeli da mu ni noge ni kralježnica nisu oštećene, nego da se radi o prijelomu zdjelice i to na obje strane. Na desnoj strani ima tri prijeloma, a na lijevoj jedan. Kažu mi da je zdjelica jako loše, ali da je moguće da se popravi, ali treba vremena. Strogo mirovanje! I da dolazim na injekcije protiv bolova. Doveli smo ga kući te ga smjestili u sobu gdje ga se neće ometati. Okrene se s jedne strane na drugu, ustane ali na sekundu-dvije pa legne. Problem je taj što on, evo, već šesti dan ne obavlja veliku nuždu!? Počeo je jesti nakon trećeg dana od nesreće, ne dajem mu puno. Malu konzervu i to ne cijelu. Pije tek kad ga poslužim, često ni neće. Još nisam vidjela da je rep koristio (miruje). Radi se o pekinezeru, starome 9 i pol godina. Zaboravila sam reći da je iz spolovila curila krv kod prvog posjeta veterinara, ubrzo je prestalo; u maloj nuždi nisam nakon toga vidjela krvi.

Najviše me sad brine velika nuzda. Kako dalje? Što mogu očekivati?
Najljepše vam hvala unaprijed na odgovoru. Sonja

O: Kosti zdjelice su zaštićene muskulaturom, a lomovi nastaju uglavnom prilikom jake mehaničke sile kao npr. od udarca automobila. Kosti zdjelice su hvatište velikom broju mišića trupa i stražnjih nogu, a anatomski oblikuju kanal kroz koji prolaze živci, krvne žile te meka tkiva urogenitalnog trakta i debelo crijevo.

Prilikom djelovanja mehaničke sile dolazi i do utjecaja na funkciju tih organa, živaca i krvnih žila u različitom stupnju. Trauma urinarnog trakta se dogodi u skoro 40% slučajeva, ali  ne mora  uvijek doći i do oštećenja urinarnog trakta, ako su kosti slomljene. Ozljede debelog crijeva su rijeđe, osobito ako nije došlo do pomaka puknutih kostiju.

Peristaltika u crijevu može biti poremećena zbog bolova jer se pas ne može napinjati kako bi obavio veliku nuždu. Preporučila bih Vam da se obratite u veterinarsku ambulantu u kojoj je pas liječen, da se poduzme klistiranje ili eventualno prije toga da date psu oralno parafinsko ulje u većoj količini, kako bi se izmet lakše istisnuo.

O istoj problematici je opširnije pisala kolegica Sonja Vojnović, dr.vet.med. u prijašnjem odgovoru Prijelom zdjelice psa nakon udarca auta - liječenje, suzbijanje boli i oporavak.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

OZNAKE: