Povratak

Prijelom zdjelice psa nakon udarca auta - liječenje, suzbijanje boli i oporavak

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Brat mi ima psa kojega je udario auto. Odveli su ga u veterinara koji je ustanovio nakon pretraga da mu je slomljena zdjelica, rebro i napuknuće pluća. Veterinar mu daje tablete protiv bolova, te je rekao da mora ići na operaciju radi zdjelice koja u njegovoj ordinaciji dođe 3.300 kn. Brat nema toliko novaca za operaciju te mu je veterinar rekao da ga može odvesti kući bez operacije, ali da će ga mjesec dana boliti dok ne zaraste i da mu daje opijate. On sada ne zna što da napravi, žao mu je psa koji će se patiti kući dok mu to ne zaraste, a druga opcija je eutanazija koju mu također ne želi dati. Hoće li on s tim ozljedama preživjeti bez operacije, ako da koliko otprilike vremenski će mu trebati za oporavak? Anita

O: Fraktura ili prijelom zdjelice je jedna od najčešćih fraktura koje se susreću kod pasa, a nastaju kao posljedica traume. Zdjelica se sastoji od lijeve i desne polovice, a svaka polovica je gređena od tri kosti. Obje polovice su spojene u sredini. Sa svake strane nalazi se lateralno udubina (acetabulum) u koju ulazi glava bedrene kosti pa zajedno tvore zglob kuka.

Sa dorzalne strane nalazi se kralježnica sa kojom zdjelica spojena sakroilijačnim zglobom. Zbog ovakve građe kod prijeloma zdjelice često dolazi do istovremenog loma više kostiju.

Liječenje ovisi o prirodi prijeloma. Zbog toga je važno procijeniti kakve su promjene nastale i prema tome odabrati najefikasniji način liječenja.  Cilj je da se koštani ulomci fiksiraju što pravilnije da bi se omogućilo njihovo mirovanje (odnosno što manje kretanje) da bi na kraju došlo do pravilnog zaraštavanja. Koštani ulomci fiksiraju se kirurškim zahvatom odnosno osteosintezom. Ako je prilikom traume došlo do loma bez pomaka kostiju ili samo do napuknuća, moguće je da se lom sanira i bez operacije, ali uz strogo mirovanje. Samo zaraštavanje prijeloma traje dugo i to u prosjeku 3-4 tjedna. Na sam tijek zaraštavanja utječe više faktora. To je osim vrste prijeloma, dob životinje, kvaliteta sanacije loma, postoperativna njega, ali i prisutnost eventualnih komplikacija.

U slučajevima kod kojih se nije napravio operativni zahvat, izuzetno je važno strogo ograničiti kretanje životinje jer se na taj način omogućava pravilno zaraštavanje kosti. To znači da bi pas trebao biti smješten na što manjem prostoru ili u kavezu da mu se ograniči kretanje. Trčanje, skakanje kretanje po stepenicama i slične aktivnosti treba izbjegati pa čak i u slučajevima kada pas izgleda dobro i ne pokazuje bol. Vanjske šetnje treba ograničiti samo na vrijeme potrebno da obavi nuždu. Obratite pažnju da li pas može mokriti i ima li stolicu. Kod lomova zdjelice se često događa da izostane obavljanje nužde zbog čega se za pomoć treba obratiti veterinaru.

Nepravilni načini liječenja prijeloma i loša njega nakon stabilizacije prijeloma mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija. To mogu biti nepravilno zaraštavanje ili nemogućnost zaraštavanja kostiju, artritis zgloba, osteomijelitis (infekcija koštanog sustava). Moguća je potpuna nefunkcionalnost noge. Tijek zaraštavanja treba pratiti pa se zbog toga radi RTG snimanja da bi se procijenila kvaliteta zaraštavanja loma.

Da bi se suzbila bol daju se analgetici koji su namijenjeni životinjama, odnosno psima. Takvi se preparati (npr. Tolfedin, Rimadyl)  izdaju na veterinarski recept, a mogu se pronaći u veterinarskim ljekarnama  Pet centra. Upozorila bih Vas da psu nikako ne dajete psu analgetike koji su namijenjeni ljudima jer mogu izazvati teške komplikacije.

Na kraju, kao odgovor na Vaše pitanje mogu još jednom ponoviti da sam proces zaraštavanja traje u prosjeku 3-4 tjedna, a ovisi o nizu faktora (dob, mirovanje, prisutnost infekcije, itd..). Sam uspjeh oporavka i prognozu je teško dati bez pregleda i uvida u stanje i vrstu ozljeda. Za pomoć i drugo mišljenje možete se obratiti i na Klinici za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju  Veterinarskog fakulteta.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr