Povratak

Primjena dodataka prehrani - biotin, ulje lososa i ulje kokosa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam par pitanja vezano za dodatke prehrani za psa za kožu i dlaku. Da li se psu (bostonski terijer) teškom 6 kg može nešto dogoditi ako dnevno dobiva 4 mililitra lososovog ulja, jednu čajnu žličicu kokosovog ulja i jednu čajnu žličica CANINA Biotin Forte praha i tako kontinuirano svaki dan kroz 365 dana u godini? Da li pas može dobiti hipervitaminozu od toga? Da li se vitamini od tih suplemenata deponiraju u organizmu psa i da to ozbiljno naruši njegovo zdravlje ili se višak vitamina sam izlučuje iz organizma? Hvala i pozdrav, Bruno

O: Načelno, kontinuirano dodavanje navedenih suplemenata bez prestanka, ne preporučuje se. Ukoliko postoje indikacije za tretman, on se provodi kroz određeni period, nakon kojeg treba pauzirati sa dodavanjem. Jednako vrijedi i za preventivno davanje.

Što se tiče ulja lososa, navodi se da zbog dugotrajne primjene postoji određeni rizik od kontaminacije teškim metalima koji se deponiraju kako u lososu, tako i kasnije u tijelu psa. Teški metali poput žive, kadmija i olova se ne izlučuju već ostaju u organizmu, što je posebno važno za organizme(ribe) na vrhu hranidbenog lanca.

Biotin je topiv u vodi, ne u masti i kao takav se izlučuje preko bubrega. Njegova hipervitaminoza kod pasa nije opisana i on se smatra sigurnim za primjenu.

Ulje kokosa ima određene benefite za pse, međutim s dugotrajnom primjenom, naročito uz dodavanje i lososovog ulja, postoji određeni rizik od pankreatitisa kod pasa. Spominje se, također, da kokosovo ulje može znatno povisiti razinu "lošeg kolesterola" kod pasa.

Dakle, može se reći da biotin ne predstavlja prijetnju ako ga dajete kontinuirano, što nije slučaj i sa uljem lososa i uljem kokosa.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr