Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zanima me da li psu smijem davati za podizanje imuniteta kapi Ehinal za djecu -sastav je 20 ml 10% alkoholnog ekstrakta propolisa koji sadrži 6 ml tinkture svježe biljke Echinaceae. Sadržaj etanola u biljnoj tinkturi je 25 vol%. Piše da ih mogu konzumirati djeca od 2 godine. Unaprijed hvala na odgovoru i lijepi pozdrav, Vinka

O: Prirodni pripravci pripravljeni od biljke Echinacea, iz dana u dan, postaju sve popularniji. Njihov pozitivni učinak se očituje u stimulaciji imunološkog odgovora. Danas, na tržištu se nalaze u različitim oblicima i različitim kombinacijama: tablete, tinkture, kapsule, ekstraki suhog ili svježeg korijena,...

Ovaj oblik pripravka se kod ljudi najčešće koristi u prevenciji ili pri liječenju prehlade, gripe i infekcija gornjih dišnih prohoda. Naime, određena ispitivanja su dovela do saznanja da uporaba ovih preparata znatno smanjuje trajanje te ozbiljnost prehlade i infekcija gornjih dišnih prohoda, ako se primjenjuju na samom početku infekcije.

Uporaba i učinkovitost ove biljke u veterinarskoj medicini još nije u potpunosti istražena. Određena ispitivanja na konjima su pokazala da uporaba ove biljke može dovesti do povećanja crvenih krvnih zrnaca i broja hemoglobina. Iz tog razloga njihova uporaba se vidi kod izrazito aktivnih konja.

Također, postoji i jedna studija provedena na psima koji su imali probleme od strane gornjih dišnih prohoda. Ta studija je pokazala njenu učinkovitost u 96% ispitanika/4. tjedna uzimanja u dozi od 1g/10kg dnevno Echinacea pudera. Također, ovakva primjena nije dovela do pojave nuspojava.

Iako se do danas ovaj preparat još ne koristi u liječenju infekcija gornjih dišnih prohoda, ovu biljku je moguće pronaći u različitim pripravcima koji poboljšavaju i ubrzavaju procese liječenja rane (u kombinaciji s drugim biljkama, pogotovo Calendulom). Također, njihova uporaba se dobro pokazala pri liječenju stomatitisa i generalizirane demodikoze.

Iz gore sveg navedenog, može se zaključiti da se proizvodi koji sadrže Echinaceu, u pravilu, mogu koristiti kod domaćih ljubimaca. Naime, najčešće se koriste preparati koji sadrže čistu Echinaceu (da nije na bazi alkohola) i kao takva je primjerena i za životinje.

Također, savjetujem Vam da se oko izbora prikladnog preparata, dozama  i dužini tretmana posavjetujete s Vašim veterinarom.

OZNAKE: