franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imamo 2 mjeseca staru kujicu boston terijera i primjetili smo prije tri-četiri dana na gornjem kapku ljevog oka bijeli prištić. Mislili smo da je, pošto je vodimo van isključivo u dvorište zgrade gdje nema drugih životinja jer treba još primiti zadnje cjepovo protiv zaraznih bolesti! Međutim, večeras smo primjetili da se prištić povecao! Molim pomoć. Slike u privitku. Marko

O: Slike koje ste poslali su, na žalost, dosta mutne, ali ipak dovoljno jasne da se vidi čvorić na rubu vjeđe.

Takvi čvorići najčešće su ječmenac, koji zovemo i hordeolum, a radi se o infekciji žlijezda (jedne ili više) koje se nalaze na vjeđama. U većini slučajeva infekcija je gnojna i uzrokuje ju Staphylococcus aureus. Ukoliko se ne liječi, kroz određeno vrijeme, čvorić se poveća i pukne, a gnoj izađe van. Čvorić je bolan i može "žuljati" oko, ukoliko se nalazi sa unutrašnje strane vjeđe. Da bi se taj proces ubrzao, preporuča se primjena toplih obloga nekoliko puta dnevno, kao i očnih antiseptika. Nakon toga, obično ide i antibiotik, lokalno kao mast.

Osim ječmenca, na vjeđama se mogu pojaviti i tumori - adenomi i papilomi, koji također imaju izgled čvorića pa zbog toga preporučujem da svou ljubimicu odvedete veterinaru na pregled.

OZNAKE: