Povratak

Prištići na koži

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Mene interesira što bi moglo biti u pitanju, radi se o maltezeru. Po koži trbuha i zadnjih nogica izbijaju mu crveni prištevi, onako kao čirevi zagnojeni pri vrhu, kao žuta ljuska. Ivana

O: Uzroci pojavi prištića kod ljubimaca mogu biti raznoliki. Tako, promjene na koži se najčešće dovode u vezu s padom otpornosti organizma ili nedovoljno razvijenim imunološkim sustavom, npr. stres radi promjene okoline, invadiranost kožnim nametnicima, te promjenom načina ishrane. Uz promjene na koži, najčešće je prisutan i svrbež s posljedičnim češanjem ljubimca te dodatnom iritacijom na koži.

Prištići po koži ljubimca mogu nastati i kao posljedica razvoja alergije. Naime, alergija predstavlja stanje preosjetljivosti organizma na neki od alergena, odnosno predstavlja neuobičajeni i neprimjereni odgovor našeg imunološkog sustava na različite čimbenike okoliša. Alergija se postupno razvija, odnosno ljubimci tijekom života razviju alergiju postupnim izlaganjem osjetljivog organizma alergenu. Prema navedenoj simptomatologiji kod Vašeg ljubimca, moguće je da se radi o nekom od oblika kontaktne preosjetljivosti. Naime, upravo po trbuščiću i između stražnjih ekstremiteta manja je pokrivenost organizma dlakom. Posljedično, potencijalni alergeni iz okoline (trave, prašina, biljke koje cvatu, sjemenke,...) dolaze direktno u kontakt s kožom te ona može odmah odreagirati. U kliničkoj slici mogu biti prisutni crvenilo i razvoj malih prištića koju prati jače ili slabije izražen osjet svrbeža,...

Svrbež kože (pruritus) parestetički je osjet na površini tijela, što nastaje pod utjecajem raznovrsnih vanjskih ili unutarnjih podražaja: alergije (preosjetljivost na ugriz buhe, preosjetljivost na hranu, atopički dermatitis, kontaktni alergijski dermatitis, ugriz pčele), ektoparaziti (krpelji, ušni i kožni šugarci, ubod komarca, buhe,...), infekti (bakterije, gljivice), upala analnih vrećica, upala uha, loše njegovano krzno, psihička stanja (dosada, prinova u obitelji) te bolna stanja izazvana promjenama na koštano-mišićnom sustavu (artritis, displazija kuka).

Prištići po koži mogu nastati i kao posljedica različitih infekcija. Općenito, kožne infekcije mogu izazvati stvaranje manjih uzdignuća (papula) ili prištića (pustula). Pustule su ispunjene gnojem, a papule sadrže upalne stanice. Oštećenjem i pucanjem prištića nastaju erozije, a ako se prostiru i u dublje slojeve kože, nazivaju se ulceracije. Aknama se nazivaju samo oni upalni čvorići koji su vezani uz upalnu bolest žlijezda lojnica.
 
Liječenje piodermija mora se često provoditi kompleksno, tj. u obliku lokalnog i općeg liječenja. Za lokalno liječenje upala i infekcija na koži koriste se antibiotici u obliku kreme, gela ili masti. Kod težih slučajeva veterinar će propisati i opće, ciljano liječenje onim antibiotikom koji je na osnovi bakteriološke pretrage i antibiograma najviše indiciran. Uz prikladnu terapiju, podiže se ili ojačava imunološki sustav. Također, prikladnim prehranama (dodatno obogaćenim elementima za kožu i dlaku - biotin, omega 3, 6 masne kiseline,...) dodatno se potpomaže organizmu u smislu poboljšavanja regenerativnih procesa kao i same kvalitete kože i dlake. Liječenje alergija se započinje diferenciranjem alergena kao i njegovom izolacijom - pokušava se reducirati kontakt alergena i preosjetljivog organizma, ako je to uopće i moguće. Također, provodi se i terapija za smanjivanje intenziteta kliničke slike alergijske reakcije kao i poboljšavanje opće kvalitete života ljubimca.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da se s ljubimcem uputite kod svojeg veterinara. Isti će biti u mogućnosti pregledati ljubimca kao i točno utvrditi o čemu je riječ. U skladu s postavljenom dijagnozom, odredit će se najprikladniji način tretiranja postojećeg stanja kao i odgovoriti Vam na sva pitanja vezana uz zdravlje kao i postizanje optimalne kvalitete života istog.

Korisne informacije o kontaktnom dermatitisu kao i sličnim zdravstvenim promjenama na koži ljubimaca možete saznati i u odgovorima mojih kolegica, objavljenih pod sljedećim naslovima:

Gnojni prištići i slijepljene crne točkice na koži psa | Kontaktni dermatitis i komedoni

Alergija i atopija (atopični dermatitis) - terapija medicinskom hranom.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr