Povratak

Problem s analnim vrećicama - istiskivanje, prehrana, kirurško odstranjivanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Iris Pazanin 2017


Odgovara:
Iris Pažanin, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Mojem psu su po procjeni veterinara pune analke, ali on je nemiran pa mu se to ne može istisnuti, a narkoza je veliki rizik, postoji li još koji način da se to stabilizira? Može li se sadržaj tih žlijezda prirodno isprazniti? Recimo uz sirovo meso dati i malo kostiju? Moj pas je njemački ovčar, možete li mi pojasniti kako da mu sam istiskam sadržaj iz žlijezda? Hvala unaprijed! D.

O: Problemi s analnim vrećicama kod pasa i maca su jedan od najčešćih razloga za posjet veterinaru. U vrećicama se nalazi sekret koji se izlučuje pri obavljanju velike nužde. Miris tog sekreta je za svaku životinju specifičan i jedinstven. On služi za svojevrsnu komunikacijimeđu psima i za obilježavanje. Kod defekacije izlučuje se i taj sekret.
 
Pas  može isprazniti analnu žlijezdu sam, međutim nekima to ne uspijeva, a jedan od razloga je i stres koji može djelovati na svaku životinju različito. Neki psi imaju preduboko smještene analne vrećice koje se ne mogu normalno prazniti, kod nekih je sekret pregust i dolazi do začepa otvora vrećica. Tada se stvori novi otvor na koži kroz koje vrećice fistuliraju i probiju, a prije toga nastane infekcija i jaka upala. Da je riječ o problemima s analnom žlijezdom možemo vidjeti po specifičnom ponašanju pasa. Psi vuku stražnje noge i stražnjicu po tlu (takozvano sanjkanje), češu se u području vrata i stražnjih nogu do mjere da poispada dlaka na tom području i postane prorijeđena.  Sve pse koji imaju kronične  probleme treba redovito voditi na pražnjenje žlijezde, a kod životinja kojima višekratno dolazi do upala treba razmisliti o kirurškom odstranjivanju žlijezda.
 
Kirurško odstranjivanje je opcija o kojoj biste i Vi mogli razmisliti jer pas nije kooperativan kod manuelnog istiskivanja.  Životinjama koje imaju problema sa žlijezdom treba davati hranu koja sadrži dosta vlakana kako bi se povećao volumen stolice i na taj način olakšalo pražnjenje žlijezde. U našim trgovinama to su veterinarske dijete u obliku suhe hrane pod nazivima W/d (Hill's) te od Obesity ili Fibre (Royal Canin). Od preparata koji se koriste za umirivanje da bi se olakšalo istiskivanje žlijezde možete se, uz konzultaciju s Vašim veterinarom, odlučiti na Sedalin gel s kojim se može postići da se životinje umire te nisu agresivne, umanji  se motorična aktivnost, zatomi se osjećaj straha te dolazi do miorelaksacije (opuštanja mišića). Ovaj proizvod se prodaje u veterinarskim ljekarnama u sklopu Pet centar dućana, isključivo na veterinarski recept.
 
Nakon provedenog istiskivanja sadržaja uputno bi bilo promjeniti hranu koja može dovesti do nekonzistentne stolice koja je često premekana i proljevasta tako da unutarnji sfinkter ne može svojim stiskanjem istisnuti sadržaj analne žlijezde. Obrok koji je pojačan sa cjevastim kostima može dovesti do stvrdnjavanja izmeta i time olakšati  pražnjenje žlijezde. To nije pravilo, ali možete pokušati – oprezno. Kosti  u obroku mogu dovesti do opstipacije, tj. začepa ili nekad i do proljeva. Bitno je da dajete komade cjevastih kostiju koje neće oštetiti probavne organe; to su kosti koljenice.

 

Mnogi vlasnici pasa istiskuju analne vrećice sami. Bilo bi dobro da to ne rade prečesto. Tkivo oko anusa je izrazito osjetljivo i i nije uputno primjenjivati silu. Nestručna manipulacija može izazvati jaku bol i agresiju u pasa. Pražnjenje analne žlijezde je mnogo uspješnije kada se obavlja iznutra, tj. rektalno kada prst veterinara prolazi kroz crijevo i vrši pritisak kao da je riječ o tvrđoj stolici. Ipak mislim da je to zahvat koji se treba obaviti u veterinarskoj ordinaciji od strane educirane osobe, tj. veterinara.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr