franjo hrgota v2

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Mopsica stara 4 god. pregojena, skroz smanjenih aktivnosti, 3 dana kolabira. Otežano i plitko disanje, iscjedak iz očiju, vodenastog i sivog izgleda. Vođena kod veterinara , dg. uspostavljena odokativno (laringotraheitis), tr.inj.kortikosteroida i vjerovatno inj.antibiotika dva dana, nastavak tr.dovicin 5 dana. Primjećeno je da prilikom bilo kakvog jačeg uzbuđenja, krene da se onesvješćuje, trenutno na dijeti čistog laganog povrća. Ne odbija ni vodu ni hranu, ne dozvoljavam joj nikakav ni najmanji napor, većinu dana leži po savjetu veterinara. Prošle godine imala zastoj srca. Po riječima majke, ljetni period , mj.avgust. Molim Vas vaša dg. šta bi bilo u pitanju, posljedice dugoročnog tipa i kolike su šanse, ako je dovedem u red s kilogramima, da se ista slika ponavlja? Strahujem da joj je srce sad načeto i da će se to ponavljati godinama. Za sad je ne puštam ni min. samu, strahujem zbog tog onesvješćivanja i kad dođe do toga uvijek sam tu da je povratim prije nego se iznesvjesti. Hvala unaprijed. Meli

O: Poznato je da su mopsi skloni respiratornim poteškoćama zbog svoje kratke njuške.

Veoma čest problem kod njih je tzv. sindrom brahicefaličnog disanja koji uključuje četiri defekta: sužene nosnice, kolaps traheje, produženo meko nepce i povećane laringealne sacule. Zbog ovih defekata, prvenstveno zbog suženih nosnica i produženog mekog nepca, prilikom bilo kakvog tjelesnog napora, naročito po ljeti i naročito ako je pas debeo, dolazi do otežanog disanja i normalne izmjene plinova u plućima. Najčešće pas ne može udahnuti dovoljno zraka, a ne može niti osloboditi potrebnu količinu ugljičnog dioksida izdisanjem. Zbog toga se jave znaci slabe opskrbe tkiva kisikom i na kraju kolaps (nesvjestica).

Dugoročno rješenje za ove probleme je kirurški zahvat, kojim se korigiraju sužene nosnice i produženo nepce. Zahvat nije u svim slučajevima uspješan i o tome se treba konzultirati sa kirurgom.

Za početak je važno uravnotežiti tjelesnu masu, što već dovodi do olakšanja.U tom smislu dobro rješenje su gotove veterinarske dijete za mršavljenje, npr. Royal Canin Obesity, Purina Obesity, Eukanuba Weight Control, Hill's Metabolic. Osim toga, psa ne treba izlagati tjelesnim naporima u vrijeme visokih temperatura i vlage.

Simptomi koje pokazuje Vaš ljubimac mogu se javiti i kod niza drugih bolesti poput bolesti srca, vestibularne bolesti, ostalih respiratornih bolesti i sl. Za postavljanje dijagnoze preduvjet je pregled psa u ambulanti, pa Vam preporučujem da razgovarate sa Vašim veterinarom.

Korisne informacije o bolestima kod mopsa možete pročitati i u ranije objavljenom odgovoru kolege, naslovljenom Najčešći zdravstveni problemi kod mopsa.

OZNAKE: