dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Pišem u vezi jednog problemčića kojeg muči mog starog psića (engleskog kokera španijela) i mene (njegovu vlasnicu). Moj Wandal se stalno češka po ušima te sam primjetila da skroz slabije čuje jer se baš ne odaziva kada ga zovem, a prije se odazivao, pa bih Vas zamolila ako mi možete dati nekakav savjet što se tiče ispiranja njegovih ušiju, postoji li neki preparat koji bih mogla kupiti, a da mu bude bolje?

Kristina


O: Postoje mnogi razlozi koji mogu dovesti do problema s ušima i pojave češkanja područja uha. Tako, u uhu se mogu naći ušni paraziti (šugarci) koji svojim kretnjama i sisanjem krvi u ušnom kanalu iritiraju i izazivaju snažno češanje kod psa.

Također, moguća je i bakterijska ili gljivična infekcija. Ponekad je nalaz tipičan pa nije potrebno raditi dodatne dijagnostičke pretrage, a ponekad je radi uspješnije (ciljane) terapije potrebno naslojiti baktero i miko kulturu.

Ukoliko se radi o bakterijskoj infekciji poželjno je napraviti antibiogram da bi se saznalo koji bi antibiotik bio najbolji u liječenju infekcije. Više o upali slušnog kanala, kliničkoj slici kao i liječenju možete saznati u odgovoru kolegice Davorke Balantin, dr. vet. med. ovdje.

Uzrok češanju može biti i strano tijelo u uhu (klas, trava...) koje se obavezno mora izvaditi jer u protivnom može doći do perforacije bubnjića, maceracije stranog tijela i opsežne infekcije.
 
U održavanju zdravlja ušnog kanala izrazito bitno je redovito kontrolirati stanje kao i čistoću istog te po potrebi čistiti ušni kanal. U održavanju higijene ušnog kanala se najčešće koriste posebne otopine (npr. Otifree, Adolac), namijenjene za tu svrhu i zagrijane na tjelesnu temperaturu te se izbjegava korištenje ušnih štapića zbog opasnosti od ozljeda osjetljivih struktura unutrašnjosti uha. Nakon što se ispuni vanjski slušni hodnik s otopinom, potrebno bi bilo lagano izmasirati (odozdo prema gore) bazu uha i ostaviti neko vrijeme da otopina djeluje. Nakon nekoliko minuta djelovanja, ljubimac će trešnjom glave izbaciti van čestice prljavštine iz udaljenih dijelova ušnog hodnika, te je potrebno samo vaticom prebrisati vanjske dijelove uha.
 
U svakom slučaju, savjetujem Vam da se s ljubimcem uputite kod veterinara. Isti će po pregledu ljubimca, kao i pregledu ušnog kanala, biti u mogućnosti odrediti što je točno posrijedi s ljubimcem, odnosno postaviti dijagnozu. U skladu s dijagnozom, odredit će se najprikladniji pristup u tretiranju postojećeg stanja, a sve kako bi se osiguralo zdravlje i kvaliteta života starijeg ljubimca.
 
Više o gluhoći u pasa možete saznati u odgovoru kolegice Zdravke Rumihe, dr. vet. med. ovdje.

OZNAKE: