Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam 5 godina starog čistokrvnog pekinezera. Jednom u dva do tri mjeseca ima problema sa stolicom, tj. kao da mu se stvori neki čir koji pukne pa ga guza boli i ne da mi ni da ga pogledam ni da ga operem, taj dan je samo potišten i ne jede. Stvarno ne znam što da uradim??? Pitala sam veterinara (privatnog) ali on je rekao da je to od hrane; Beny jede samo nezačinjenu juhu i svoje konzerve i kekse. Marlena

O: Dijagnoza se ne može postavljati bez prethodnog pregleda psa (ili bilo kojeg ljubimca), stoga Vam prvo preporučujem da svog psa odvedete veterinaru.

U Vašem opisu možda nedostaje neki sitni detalj, Vama nebitan a veterinaru vrlo bitan i odlučujući u postavljanju dijagnoze i određivanju terapije.

Mogu općenito reči da simptomi koje ste opisali kod vašeg psa mogu odgovarati različitim stanjima; npr. možda se radi o novotvorevini perianalnih žljezdi (Perianal adenomas), koja se javlja kod pasa (mužjaka!), pozicionira se blizu analnih vrećica, povremeno se može naći i u području ispod repa, prepucija i lumbosakralnom dijelu tijela; raste polako, formiranog izgleda s tendencijom da ulcerira i prokrvari vrlo često zbog položaja (kraj debelog crijeva, obavljanje velike nužde potiče krvarenje). Ako se radi o ovoj promjeni, kirurška obrada je nužna (odstraniti novotvorevinu). Istraživanja su dokazala da kastracija u ovakvom slučaju pridonosi ozdravljenju.

Naravno da prethodno treba dobro pregledati psa i odrediti gdje se "problem" točno nalazi, i ako je operacija nužna, pripremiti psa na to (EKG pregled, RTG pregled i drugo) jer se radi o psu (pekinezer) koji zbog anatomije glave i prednjih dišnih puteva, a i zbog svojih godina, teže podnosi opću narkozu.

OZNAKE: