Povratak

Problem uvrnutih trepavica | Tamne mrljice oko vagine kujice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Udomila sam jako malo štene, tada nije imala ni mjesec dana, hranila sam ju Beuwi dog mlijekom, nakon svakog hranjenja se jako tresla i odvela sam ju vetrinaru. Vađena je krv koja je pokazala da je sve užasno nisko, te je dobila antibiotike, vitamine, infuziju i nešto protiv parazita. Drugi dan je stolica bila puna tih parazita i tako 3 dana dok nije sve izašlo. Sada štene ima 2 mj. i po ponašanju je sve uredu, osim urođene mane da su joj trepavice jednog oka konstantno u očima i da joj se oko vagine stalno pokazuje crnilo i ponekad izgleda malo gnojno; obavljen je ultrazvuk i mokraća radi toga, mokraća je bila uredna, a ultrazvuk je pokazao jedva vidljivu upalu mjehura, za koju je onda i popila terapiju. Nakon svega to i dalje crni, čak smo mislili da je zbog crne dekice u kojoj je spavala, ali već 10 dana nema tu deku i opet isto... Svaki put kad dođem veterinaru, očiste joj to fiziološkom otopinom i malo obriju dlakice okolo i kažu meni da joj doma to čistim, no po meni nema pomaka, konstantno svakih par dana dok se ne čisti pocrni. Uredno jede, pije, mokri i uredna je stolica (nikad proljev) i više stvarno ne znam šta da napravim. Irena

O: Problem uvrnutih trepavica, odnosno nepravilnosti kapaka u pasa danas se vrlo uspješno rješavaju manjim kirurškim zahvatima. Trepavice koje mehanički nadražuju oko s vremenom će postati potencijalna opasnost za kronične tegobe s očima. Preporučam Vam da kujicu odnesete na pregled specijalistima Klinike za kirurgiju, oftalmologiju i ortopediju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Tamne mrljice predstavljaju u stvari male količine vaginalnog iscjetka koji na zraku dobiva tamno smeđu ili crnu boju. Preporuka Vašeg veterinara je dobra, cijelo područje treba držati čistim i suhim te provoditi dnevnu toaletu okoline stidnice.

S obzirom na to da je kujica sasvim mlada, njen imunološki sustav nije potpuno zreo. Stoga bi bilo dobro uvesti joj u prehranu multivitaminski dodatak koji će podržati razvoj imuniteta. Uz vitamine, za podizanje otpornosti sluznice donjih mokraćnih puteva preporučujem da joj uvedete pripravak PROTEXIN CystoPro.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr