sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar,Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imamo mopsa starog 19 mjeseci, ženku koja ima unazad 3 mjeseca problema s dlakom. Prvo je jela hranu Hill's pa smo joj promjenili na Royal Canin, međutim i dalje joj se na koži pojavljuju kako male krastice i na tim mjestima otpadne dlaka, tako da ona izgleda prošarana s mailm točkicama po cijelom tijelu. U početku je bilo manje pojavljivanja i s vremenom je nestajalo, međutim sada joj se sve više pojavljuje i to dosta ružno izgleda. Nju to uopće ne smeta jer ona to ne dira. Vodili smo je kod veterinara koji joj u dva navrata pružio neku terapiju od 3 dana i uzimali su uzorak i nije bilo nametnika. Čistili smo joj žlijezdu i rekli su možda da je od vrućine, međutim vrućine su prestale, a ona i dalje ima problema. Zaboravila sam reći da na tim mjestima ubrzo raste nova dlaka i dajemo joj biotin za dlaku. Lijepi pozdrav! Maja

O: Postoje mnogi uzroci različitih problema sa kožom, a otkrivanje pravog uzroka nije uvijek jednostavno. Bolestima kože su podložni svi psi, bez obzira na pasminu,dob i spol, a rizik je ipak veći kod životinja koje su slabijeg imuniteta, starijih i mladih pasa, onih koji žive u prenapučenim prostorima i koji su izloženi stresu.

Najčešći simptomi koji se javljaju kod kožnih bolesti su češanje, lizanje i grickanje kože zbog svrbeža, crvenilo kože, perutanje, prorijeđivanje dlake, pojava bezdlačnih mjesta, pojava prištića i krasti, promjene u pigmentaciji, zadebljanja, upalne promjene, rane od samoozljeđivanja. Vrlo česti uzročnici bolesti su paraziti, a to mogu biti buhe, šugarci, pauši i uši. Buhe već samim svojim prisustvom izazivaju svrab svog domaćina, a ubodom ubrizgaju u kožu svoju slinu kojom sprečavaju grušanje krvi. U slini se nalaze enzimi koji izazivaju alergiju u obliku manjih ili većih crvenih otečenja i neprestanog češanja.

Jedna od kožnih bolesti je demodikoza čiji je uzročnik jedan od šugaraca iz roda Demodex. D.canis se može pronaći kao normalan stanovnik kože. Uzročnik najčešće prelazi sa majke na štence tijekom prvih par dana sisanja. Kada je organizam pod stresom u situacijama kao što su na primjer tjeranje, graviditet, parazitarne invazije, loša prehrana, imunosupresivna terapija, itd.

Simptomi mogu biti lokalizirani ili generalizirani, a najčešće su to lezije u obloku bezdlačnih mjesta na glavi,ušima, pazusima i šapama. Mjesta mogu biti dodatni inficirana bakterijama pa to još otežava kliničku sliku.  Potrebno je uzeti životinji duboki strugotinu (uzorak) s par mjesta na koži kako bi se u uzorku identificirao uzročnik. Problem je u tome što svako uzimanje strugotine kože ne treba dati pozitivan rezultat, a uzročnik ipak postoji. Stoga uzorkovanje zbog mogućeg lažno negativnog rezultata treba ponoviti kako bismo sa sigurnošću mogli isključiti demodikozu.

Mikrosporoza je zarazna kožna bolest uzrokovana gljivicama iz roda Microsporum - M. canis i M. gypseum. Često se javlja u pasa i mačaka, a obolijevaju i ljudi. Najviše slučajeva ima u mačića i štenaca te imunokompromitiranih životinja i onih u stresu. Mikrosporoza se najčešće manifestira pojavom jedne ili više alopecija - bezdlačnih područja na tijelu životinje. One mogu biti kružne, nepravilne ili je dlaka difuzno prorijeđena, a ponekad promjene mogu zahvatiti i veći dio tijela. Na takvim promjenama obično nalazimo ljuskavu kožu, kraste i crvenilo, a dlaka preostala na tim mjestima lako se čupa i lomi. Svrbež najčešće nije prisutan.

Alergije su također vrlo čest problem pod pasa, a može se raditi o reakciji na alergene iz hrane ili iz okoliša. Alergeni iz hrane mogu biti neki najčešći sastojci hrane kao što su piletina, govedina, kukuruz, soja,žitarice, različiti aditivi, umjetne boje, pojačivaći okusa ili mirisa, i ostalo. Alergije na alergene iz okoliša (atopije) mogu biti sezonske ili pak prisutne cijele godine. u ovom slučaju uzročnici problema mogu biti pelud, prašina, grinje, plijesni...

Dijagnosticiranje alergija je složeno, a osim uzimanja detaljne anamneze i pregleda psa, moguće je napraviti i krvne ili kožne alergološke testove ili posebne eliminacijske dijete. Budući da su testovi dosta skupi, vlasnicima su najčešće prihvatljivije eliminacijske dijete koje uključuju prehranu posebnom medicinskom hranom sa hidroliziranim proteinima, kroz minimalno 8-12 tjedana. Važno je da za vrijeme trajanja ove dijete pas ne dobiva nikakvu drugu vrstu hrane, a to znači niti poslastice niti hranu sa stola. Nakon završetka eliminacijske dijete, postepeno se uvodi hrana koju je pas jeo prije (ali jedna po jedna), da bi se ustanovilo koja od hrana je izazvala alergiju.

Različiti šamponi i proizvodi za njegu dlake također mogu iritirati kožu, a osim toga i različiti metabolički i hormonalni problemi mogu izazivati promjene na koži.

Iz svega se može zaključiti da je dijagnostika kožnih bolesti vrlo složena i opširna, pogotovo stoga što se reakcija na različite uzročnike može manifestirati sličnim simptomima. Zbog toga Vam savjetujem da se ponovo obratite veterinaru i posavjetujete sa njim o daljnjim pretragama i nastavku terapije. Možete se obratiti za drugo mišljenje na Kliniku za unutarnje bolesti na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.

OZNAKE: