Povratak

Problemi s kožom udomljenog štenca i dodaci prehrani

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
JelenaPejic


Odgovara:
Jelena Pejić, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Imam štenca starog 2.5 mj. Pas je udomljen nakon što je pronađen vani na ulici, podosta pothlađen. Imao je  buhe koje smo pokušali riješit na razne načine, ali ne uspijeva. Bio je kod veterinara na pregledu, sve je bilo dobro samo je imao gliste, to smo riješili. Naime, prije nekoliko dana počela mu se je ljuštiti koža i ispala mu je dlaka na tim mjestima. To ga dosta svrbi. To se može očistiti četkanje, mada ako ga npr. ujutro počešljam, on već za par sati ima istu stvar po koži. Kupali smo ga sa šamponom za buhe, ali on je to imao i prije po koži, ali ne do te mjere s ispadanjem dlake. Možete li mi, molim Vas, reći što bi to moglo biti i što napraviti? Puno hvala. LP, Maja

O: Dlaka i koža su prvi pokazatelj zdravstvenog stanja organizma i eventualnog nedostatka u istom. Osim redovne izmjene, dlaka kod pasa može opadati iz više razloga. Same promjene dlačnog pokrivača mogu biti odraz  utjecaja iz okoliša, nedostatka nutrijenata, hormonalnog disbalansa, kožnih infekcija ili stresa.

S obzirom na to da se ovdje radi o psu koji je nađen na ulici u jako mladoj dobi postoji vjerovatnost da je došlo do manjka nutrijenata u kombinaciji sa stresom i nepovoljnim uvjetima okoline. Preporučam svakako psa hraniti sa superpremium hranom (npr. Rustican, Brit, Carnilove) prilagođenom njegovoj dobi i veličini kako bi se zadovoljile njegove dnevne potrebe. Uz samu prehranu možete dodati nešto od preparata namijenjenih poremećajima kože i dlake povezanih sa ispadanjem dlake, suhom prhutavom kožom i svrbežom, primjerice PETVITAL Derm Caps kaps. ulje žutog noćurka za kožu i dlaku ili VETOQUINOL Dermanorm za oporavak kože i dlake kod pasa. Osim ovih preparata Vašem ljubimcu možete redovno u hranu dodavati BRIT CARE Ulje lososa koje predstavlja bogat izvor Omega 3 i Omega 6 masnih kiselina kako bi Vaš ljubimac uvijek ima zdravu i sjajnu dlaku.

Naravno, na osnovu ovih podataka teško je procijeniti točan uzrok stanja Vašeg psa te bi bilo dobro uzeti bris kože kako bi se eventualno isključilo kožno oboljenje uzrokovano infekcijom. Savjetujem Vam, uz samu korekciju i nadopunu prehrane, posjetu  Vašem veterinaru kako bi se obavio kompletan klinički pregled uz eventualne dodatne pretrage.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr