Povratak

Problemi s proljevom u kujice starije dobi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Senka Sokolic Rasic web


Odgovara:
Senka Sokolić Rašić, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Imam psa, 14 godina staru kujicu. Cijeli svoj život ima problem s preosjetljivosti na hranu... od svega osim piletine dobiva proljev. U posljednjih 2 tjedna to se desilo češće pa smo redovito kod veterinara, gdje dobije po dvije injekcije i odmah se umiri. Prije 2 dana dobila sam Enroxil Flavour 50 mg 2 tablete da joj dajem svakih 24 sata. Krvne pretrage su napravljene i potpuno su u redu. Pas ima 4 kg, sada je smirena, ali nema stolicu... uvijek nakon prekida terapije vrlo brzo joj bude loše i to tako da grebe po podu, jako sopi i na kraju ima proljev. Veterinar mi je rekao da je to neurološki. Šta mi je činiti? Biserka

O: Ukoliko je Vaš veterinar zaključio da se radi o intoleraciji na hranu, bilo bi dobro staviti kujicu na medicinsku hranu. Za regulaciju stolice možete koristiti gastrointestinalnu hranu te dati probiotike. Nakon stabilizacije probave, koristite hranu namijenjenu osjetljivim ili alergičnima psima. Nije dobro često mijenjati hranu, s poslasticama također treba biti oprezan zbog aditiva koji mogu uzrokovati probavne tegobe.

Nažalost niste naveli jesu li rađene druge pretrage osim krvne slike (koprološka pretraga stolice, RTG abdomena, ultrazvuk)? Kada je zadnji put čišćena od parazita? S obzirom na godine Vašeg psa, bilo bi dobro napraviti temeljitiji pregled.

Uzroci nastanka proljeva su mnogobrojni: intolernacija ili alergija na hranu, unutarnji paraziti, infekcije (bakterijske, virusne), toksini, tumori, polipi, insuficijencija gušterače, intestinalna opstrukcija, sindrom iritabilnih crijeva.

Ukoliko je ljubimica pod stresom, mogu se dati sredstva za smirenje.

Svakako se savjetujte s Vašim veterinarom o mogućnostima terapije.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr